Rekordhøy CO2-måling på Tenerife i 2024
Innholdet av klimagasser i atmosfæren steg til nye høyder i 2024, viser målinger på det atmosfæriske observatoriet i Izaña på Tenerife.
Måleresultatene fra i fjor er presentert i en ny rapport fra Spanias meteorologiske institutt, Aemet, som driver observatoriet.
Rapporten bekrefter at den atmosfæriske konsentrasjonen av CO2 fortsetter å akselerere.
Overvåket siden 1984
Programmet for overvåkingen av drivhusgasser startet i 1984. Målekurven viser en progressiv økning av CO2 over 40 år.
I 2024 var gjennomsnittet for mai måned oppe i 427,45 ppm (milliondeler) CO2, 3,59 ppm høyere enn i mai 2023, som var det forrige rekordnivået.
426,90 ppm ble målt 13 000 kilometer unna, på Mauna Loa-observatoriet på Hawaii, som startet overvåkingen i 1958, og er en global referanse for CO2-målinger. Det er også ny rekord, 2,9 ppm høyere enn i mai 2023.
CO2-mengden har økt med over 50 prosent siden inngangen til den industrielle revolusjonen, da konsentrasjonen lå på 280 ppm.
De to observatoriene ligger på omtrent samme høyde over havet, nesten 3000 meter, og målingene blir ikke direkte påvirket av menneskeskapt forurensing.
CO2-konsentrasjon i atmosfæren er høyest om våren, opplyses det i rapporten.
Aemet understreker at rapporten inneholder foreløpige resultater, men viser til at de endelige resultatene ikke vil avvike vesentlig fra disse.
Økning av metan også
Den atmosfæriske konsentrasjonen av en annen, enda mer potent klimagass, metan (CH4) har også økt, viser målingene fra Izaña .
Metan har en 28 ganger høyere oppvarmingseffekt for klimaet enn CO2.
Årsakene til metanøkningen blir undersøkt. Smelting av permafrost frigjør store mengder metan, vises det til.
Husdyrhold og produksjon av olje og gass fører også til metanutslipp.
Ingen tegn til nedbremsing
I rapporten konkluderes det med at det ikke er tegn til at økningen av utslipp bremser.
Det konkluderes også med at tiltakene for å redusere utslipp ikke har en umiddelbar effekt, og må fortsette over lengre tid før det vil skje en nedbremsing.
Observatoriene på Tenerife (IZO) og Hawaii (MILO) er del av den meteorologiske verdensorganisasjonen program for global overvåking av atmosfæren (WMO-GAW).
IZO er også med i Integrated Carbon Observing System (ICOS), Europakommisjonens infrastruktur for observasjon og overvåking av drivhusgasser.
Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!