Nytt nei til regional turistskatt på Kanariøyene

I parlamentet på Kanariøyene onsdag avviste regionens reiselivsminister, Jéssica de León, innføring av en regional turistskatt, og til en stopp i registrering av ferieboliger.

Jessica de León

Jessica de León i parlamentet på Kanariøyene.

Begrunnelsen som ble oppgitt av León for turistskatten, er at det er en skatt som vil «plyndre Kanariøyene».

Dette fordi den, etter hennes mening, «bare er bærekraftig for regjeringen», som samler inn, bruker og omfordeler skatten innenfor regjeringen selv.

Innført mange steder

En slik skatt er innført på en annen spansk øygruppe som er svært populær blant turister for mange år siden, nemlig Balearene (Mallorca, Ibiza, Menorca), hvor skatteinntektene finansierer tiltak for varig turisme.

Mange andre kjente reisemål, som Paris, Roma og Amsterdam har også for lengst innført turistskatt.

Den foreslåtte turistskatten på Kanariøyene skulle legges på hotellovernattinger. 

Kanariøyenes forrige, sosialdemokratiske regjering vedtok å innføre turistskatt i sin regjeringsperiode, men utsatte innføringen på grunn av covid-pandemien.

For ett og et halvt år siden mistet de makten til dagens høyreorienterte regionale regjering, som også tidligere har sagt klart nei til turistskatt.

Enkelte kommuner på Kanariøyene går inn for å innføre lokal turistskatt, også kalt økoskatt, i visse områder, slik som Masca-dalen på Tenerife.

Ingen stopp for ferieboliger

Reiselivsministeren sa også nei på onsdag til å fryse nyregistreringer av lisenser for utleie av ferieboliger.

Øyrådene på Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura og Lanzarote har bedt om at lisenstildelingen skal stoppes.

León viste til at det vil bli flere garantier for kommunene til å innføre regulativer som begrenser lisenstildelinger i den nye loven om utleie av ferieboliger, som er på trappene.

Hun viste også til at øyrådene på La Palma, La Gomera og El Hierro ikke har bedt om en stopp i tildelingen.

Disse tre øyene har langt færre ferieboliger for utleie i forhold til fastboliger enn de fire andre øyene.

Ministeren viste i tillegg til at det er kort tid igjen for å legge saken frem for parlamentet.

Både turistskatt og begrensing av veksten i ferieboliger er temaer som ble aktualisert under store folkedemonstrasjoner mot økende masseturisme 20. april.

Det er nå over 61 000 ferieboliger (vivienda vacacional) for utleie på Kanariøyene, viser offisielle registre, cirka 4000 flere enn ved utgangen av 2023.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!