Nye demonstrasjoner mot masseturisme i oktober

De 20 organisasjonene og gruppene som sto bak store demonstrasjoner mot økende masseturisme i april, tar til gatene igjen med nye protestaksjoner i oktober.

Demonstrasjon mot masseturisme 20. oktober.

Plakat for demonstrasjonen 20.oktober.

Dette ble kunngjort på fredag.

I april var det et massivt oppmøte på flere av Kanariøyene, og en rekke krav ble stilt for en ny reiselivsmodell som ikke er basert på uendelig vekst.

Protestene fikk stor oppmerksomhet i nasjonal og internasjonal presse.

Ingen krav innfridd

Arrangørene hevder nå, fem måneder senere, at kanariske myndigheter og offentlige institusjoner ikke har innfridd et eneste av kravene som ble stilt i april, og at de ikke har forstått hvor alvorlig problemet er.

Denne gangen skal demonstrasjonene holdes i turistområder 20. oktober.

På Gran Canaria er Maspalomas i sør valgt ut, på Tenerife er det Playa Las Americas i sør, og på Fuerteventura er det Corralejos.

Organisasjoner og grupper på sju kanariøyer står bak de nye demonstrasjonene.

Politikere og institusjoner viser ingen tegn på at de vil ta tak i folkekravene, ifølge arrangørene.

Offentlige tjenestemenn blir beskyldt for å bare komme med tomme fraser om å tenke nytt om reiselivsmodellen, bærekraft eller grønne tiltak, men problemene har bare blitt verre, slås det fast.

Det vises til at myndighetene fortsetter å dele ut byggetillatelser, og har latt omstridte byggeprosjekter for turistanlegg i Cuna del Alma og Las Tejita på Tenerife få fortsette, i tillegg til å si ja til en motorsportbane som er planlagt på øya.

Innbyggerne oppfordres til å ta til gatene og demonstrere mot den «umulige» reiselivsmodellen.

Dette er kravene som organisasjonene har satt på plakaten for demonstrasjonen:

  • Stans i turisme- og ferieutbygging
  • Ulovlige byggeprosjekter må stoppes
  • Boliglov for å bekjempe spekulasjon
  • Vern av naturområder og innføring av reell miljøavgift
  • Stopp av alle utslipp til havet
  • Rettferdig og verdig energiuavhengighet

I år har antallet turister på Kanariøyene økt hver måned sammenlignet med samme måned i fjor, og 2023 var et rekordår med 16,2 millioner turister på øygruppen.

Arrangørene viser til at mens reiselivsnæringen håver inn mer penger enn noensinne, er lønnsnivået i hotellbransjen på Kanariøyene samtidig det laveste i Spania.

Lønnsnivået totalt sett for alle bransjer er det nest laveste av regionene i Spania.

En bedre fordeling av godene til innbyggerne er et grunnleggende krav knyttet til en ny reiselivsmodell.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!