Venter 8000 mindreårige flyktninger på fire måneder

7000-8000 enslige, mindreårige flyktninger er ventet å ankomme Kanariøyene i småbåter fra Afrika i årets fire siste måneder.

Langkano (cayuco) med migranter og flyktninger utenfor Kanariøyene.

Langkano (cayuco) med 170 mennesker utenfor Tenerife 15. august.

Den kanariske regjeringen har hentet informasjon fra hjelpeorganisasjoner for å komme frem til dette anslaget, opplyser Francis Candil, viseminister for sosial velferd.

Fullt i sentrene

Kapasiteten på øygruppens 81 sentre for enslige mindreårige er allerede sprengt.

5200 barn og ungdommer under 18 år fra Afrika bor i dag i disse sentrene, ifølge Candil.

Over 200 enslige mindreårige har ankommet hittil i august, opplyser han.

Det haster ekstremt å få på plass en løsning for førstemottak, understreket han i et intervju i programmet "Hoy por Hoy" på radiostasjonen Cadena SER.

I tillegg er det vanskelig å finne kvalifisert personell til å ta seg av de mindreårige, sier han.

Lovforslag strandet

Et lovutkast som skulle pålegge alle spanske regioner å ta imot flyktninger som kommer inn til grenseregioner som Kanariøyene, ble nylig stoppet etter at høyrepartiet Partido Polular og separatistpartiet Junts stemte imot.

Den frivillige ordningen for å spre flyktninger og andre migranter til sentre forskjellige steder i landet, har så langt ikke fungert.

Med det nåværende lovverket, kan det i beste fall ventes at 350 mindreårige migranter kan bli overført til andre regioner per år, hevder Candil.

I år har bare 65 blitt overført.

Statsministeren drar til Afrika

Spanias statsminister, Pedro Sanchez, har kunngjort at han skal reise til Mauritania, Senegal og Gambia neste uke, for å styrke samarbeidet mellom Spania og de tre landene om kontroll av migrasjonen til Spania.

Sanchez er for tiden på ferie på Lanzarote.

Setter opp telt

I mellomtiden har den kanariske regjeringen, som en kriseløsning, besluttet å sette opp telt i havnene hvor båtmigrantene tas imot.

Vanligvis øker strømmen av småbåter med migranter fra Afrika sterkt i august-november, i og med at det pleier å være roligere forhold på Atlanterhavet i denne perioden, før vinterstormene setter inn.

Dobling hittil i år

Fra fredag til mandag ankom 472 passasjerer Kanariøyene i småbåter fra Afrika.

Hittil i år har det kommet nesten 23 000, drøyt dobbelt så mange som i fjor, ifølge rapporter fra innenriksdepartementet, nødsentralen og innenriksdepartementet.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags