Varsko om banksvindel på Gran Canaria

Mange bankkunder har blitt svindlet på Gran Canaria den siste tiden. Nå slår politiet alarm.

Politiet advarer om banksvindel på Kanariøyene.

Politiet har tatt i mot flere henvendelser om svindelforsøk.

Hittil er det registrert 18 ofre for banksvindelen på øya, skriver Guardia Civil i en pressemelding som kom i dag, fredag.

Caixa Bank har sendt ut meldinger til kundene denne uken med advarsler om svindelforsøkene.

Slik utføres svindelen

Svindlerne utgir seg for å representere banken, og sender tekstmeldinger (sms og WhatsApp) til bankkunder, der de varsler om at ukjente enheter prøver å logge seg på bankkontoen deres.

I tekstmeldingene ligger det en lenke til en nettside som ser legitim ut, men brukes til svindelen.

Bankkundene logger seg på svindelsiden med brukernavnet og passordet de bruker i nettbanken. Etter at det er gjort, slutter svindelsiden umiddelbart å fungere.

På den måten får svindlerne innloggingsinformasjonen til nettbanken, og får tilgang til alle opplysninger som ligger der.

Når de har fått denne tilgangen, drar de til en minibank og ringer bankkundene samtidig som de gjør forsøk på å ta ut penger uten å bruke kundens minibankkort, men med hjelp av kundedataene de har tilegnet seg.

Når de gjør dette forsøket, sender bankautomaten en verifiseringskode med tekstmelding til bankkundens telefon.

Svindlerne sier over telefonen at de trenger denne verifiseringskoden for å kansellere et uautorisert forsøk på å ta ut penger.

I virkeligheten bruker de koden til å heve penger.

Ofrene trodde de oppga verifiseringskoden til representanter fra banken.

400 euro fra hvert offer

Hver av de 18 ofrene som politiet hittil har kjennskap til, ble frasvindlet cirka 400 euro. Det samlede beløpet er over 7000 euro.

Samme metode hver gang

Guardia Civil ble kjent med den pågående svindelen da det kom inn anmeldelser til flere politistasjoner rundt omkring på Gran Canaria.

Alle svindeltilfellene fulgte den samme fremgangsmåten, og de samme telefonnumrene ble brukt til å kontakte ofrene.

De fleste uttakene ble gjort i minibanker i regionen Catalonia på fastlandet.

Politiets etterforskning og analyser har ført til at to mistenkte personer er observert på overvåkingskameraer idet de gjorde uttak fra flere minibanker mens de brukte telefonene.

På den måten har politiet fått verifisert opplysninger fra ofrene.

En av de mistenkte som tok ut penger ble identifisert, og senere seks andre som på forskjellig måte deltar i svindelen, opplyser politiet.

Ber folk være på alerten

Når noen ringer, tekster eller på andre måter tar kontakt og ber om verifiseringskoder, eller andre data knyttet til bankkontoer og personopplysninger, må folk være oppmerksomme på at banken allerede har dette, og aldri ber om konfidensiell informasjon på denne måten.

Derfor er det som regel alltid svindelforsøk.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!