Turgåing og lite nedbør forringer nasjonalparkene

Kanariøyenes nasjonalparker forringes av fotturer og lite nedbør, viser de første resultatene fra en stor undersøkelse.

Forsker på menneskets påvirkning av nasjonalparker.

Timanfaya nasjonalpark, Lanzarote.

Siden 2022 har klimaendringenes og menneskers påvirkning på fire nasjonalparker på Kanariøyene blitt undersøkt i et vitenskapelig prosjekt som heter Ivriparc.

Parkene som undersøkes er Teide på Tenerife, Garajonay på La Gomera, Caldera de Taburiente på La Palma, og Timanfaya på Lanzarote.

De første resultatene ble presentert på en geologikongress i juli.

Degradering påvist

Studien har avdekket at noen steder av geologisk interesse i nasjonalparkene blir degradert.

Som eksempel nevnes degradering av periglasiale former mellom El Portillo og Izaña, det vil si former på steder hvor det er aktive frostprosesser.

For å opprettholde disse strukturene må det snø fra tid til annen, og snøen må danne et dekke slik at det kan skapes frost.

Frosten gjør at strukturene kan sette seg, forklarer Esther Martín-González, kurator for geologi og patologi ved natur- og arkeologimuseet Muna på Tenerife til nyhetsbyrået Efe.

Muna deltar i forskningen.

Mye mindre springvann

Et annet funn er at springvannet i sørøstveggen av Las Cañadas har blitt sterkt redusert på grunn av lite nedbør.

Forskerne har også funnet ut at stor vandringsaktivitet i Las Minad de San José, et svært populært turområde, har ført til en komprimering av bakken.

Komprimeringen har forringet bakkens filtreringsevne når det regner.

Redusert grunnvann

Mangel på regn i La Gomeras nasjonalpark har ført til at grunnvannet i akvifere har blitt sterkt redusert.

Dette vil påvirke det biologiske mangfoldet i nasjonalparken, slår forskerne fast.

Stormer og havoppvarming

I Timanfaya nasjonalpark på Lanzarote er utviklingen med kraftigere uvær og store bølger, samt oppvarming av havet, det største problemet, viser studien.

Ferdigstilles i år

18 forskere deltar i prosjektet, som skal fortsette ut 2024.

Prosjektet ledes av Spanias geologi- og gruveinstitutt (IGME-CSIC).

Øyrådet på Tenerifes museum for arkeologi og natur, universitetet i La Laguna, instituttet for oseanografi og globale endringer i Las Palmas, computense-universitetet i Madrid, Kong Juan Carlos Universitetet i Madrid, og det nasjonale Uned-universitetet medvirker.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!