Nest laveste lønnsnivå og femte høyeste husleie

Lavt lønnsnivå og høy husleie er en stadig større kilde til misnøye og konflikt i det kanariske samfunnet.

Boutgifter spiser en stadig større del av lønna på Kanariøyene.

Ikke mye igjen når husleien er betalt.

Den gjennomsnittlige inntekten går slett ikke opp med den gjennomsnittlige husleien på Kanariøyene.

Spiser over 60 prosent av inntektene

Øygruppen har det femte høyeste nivået på husleie av Spanias 17 regioner. Gjennomsnittet ligger på over 1100 euro per måned, cirka 100 euro over landsgjennomsnittet.

Det skal betales med en utbetalt gjennomsnittsinntekt på under 1800 euro etter skattefradrag, ifølge tall fra Spanias nasjonale, statistiske institutt.

Cirka 62 prosent av inntekten går til husleie på Kanariøyene, viser tallene.

Balearene, der ferieøyene Mallorca, Menorca og Ibiza ligger, Madrid og Catalonia har de høyeste husleiene i Spania, men også betydelig høyere lønnsnivå enn på Kanariøyene.

Regionen i Spania som har lavest lønnsnivå, Extremadura, har en gjennomsnittlig husleie på 554 euro, mens det koster dobbelt så mye på Kanariøyene, som har det nest lavest lønnsnivået.

Ni prosent dyrere på ett år

I Spania økte gjennomsnittsleien med 9 prosent fra juni 2023 til juni 2024, og ligger på 12,65 euro per kvadratmeter på Fotocasas prisindeks.

Husleien for en 80 kvadratmeter stor bolig er 1012 euro i snitt.

Seks av de 17 regionene har et husleiesnitt på over 1000 euro per måned.

Flere folk og færre boliger

Økende etterspørsel kombinert med en 30 prosents nedgang i antall boliger på markedet de siste årene er hovedårsaken til at prisene har steget så mye, påpeker Fotocasas analytikere.

Organisasjoner som står bak demonstrasjoner mot økende masseturisme på Kanariøyene, Balearene og i Barecelona den siste tiden, peker også på at masseturismen bidrar til å drive husleien opp, samtidig som lønnsnivået har en mye lavere vekstkurve.

Mange peker også på at en av fire boliger som selges på Kanariøyene blir kjøpt av utlendinger, og at det har vært en voldsom økning i antallet ferieboliger på bekostning av boliger som leies ut på langtidskontrakter. Mange av de som eier ferieboliger, leier ut til turister.

Tidenes høyeste husleie

Det har aldri før vært så dyrt å leie bolig.

På Kanariøyene har det heller aldri før vært så dyrt å kjøpe bolig, i og med at prisnivået for første gang nå ligger høyere enn rett før boligbobla sprakk i 2008.

Vanskeligst for de unge

I Spania går i gjennomsnitt 48 prosent av lønnen til husleie.

For unge mennesker, som har lavere gjennomsnittslønn, går 61 prosent av inntektene til husleie, ifølge Fotocasa.

Husleien varierer sterk i ulike områder av Kanariøyene. Turistområder nær kysten er generelt dyrest, og bolig på landet og i blokker i drabantområder billigst.

I enkelte områder er det vanskelig å finne boliger på 30 kvadratmeter til under 1000 euro per måned, og andre steder kan du leie mye større boliger for 600-700 euro.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!