Tok grep for å holde husokkupanter ute

To bolighus i Arrecife på Lanzarote har blitt murt igjen av kommunen for at husokkupanter ikke skal ta seg inn igjen.

Murte igjen bolighus for å stoppe husokkupanter på Kanariøyene.

Illustrasjonsfoto.

Okkupantene ble evakuert da det oppsto en brann på søndag, og kommunen benyttet anledningen til å hindre dem fra å flytte inn igjen.

Husene ligger i Cienfuegos-gaten og Fajardo-gaten, skriver avisen La Voz de Lanzarote.

Etter at brannen var slukket, holdt lokalpolitiet et øye med husene natten igjennom og mandag morgen, frem til ansatte i kommunen kom for å mure igjen dører og vinduer sammen med eierne.

Ordføreren i Arrecife, Yonathan de León, har uttalt at boligloven i Spania kan gjøre det vanskelig å få ut husokkupanter før det foreligger en rettslig ordre, selv om de ikke har hverken leiekontrakt eller skjøte på eiendommen.

Mange risikerer utkastelse i Costa Teguise

Cirka 80 mennesker som okkuperer uferdige boligblokker i Costa Teguise på Lanzarote risikerer også å bli kastet ut snart.

De juridiske prosedyrene for utkastelse er satt i gang.

I dette tilfellet foreligger det en ordre fra en domstol i Arrecife om at okkupantene må identifiseres før prosessen kan gå videre, kunngjør pressekontoret til Kanariøyenes Høyesterett.

Det foreligger fortsatt ingen ordre om utkastelse.

Bygd på 90-tallet

Boliganlegget består av 157 uferdige leiligheter.

Byggingen startet på 1990-tallet, og ble stoppet etter en rettslig ordre i 2000 der byggelisensen ble annullert, skriver avisen.

Kommunen skal ha bekreftet i 2022 at boligeiendommene skal rives, men fortsatt har ingen ting skjedd.

Utbyggeren nekter angivelig å bekoste rivningen.

Barnefamilier

Journalistene har intervjuet noen av okkupantene, blant annet familier med småbarn som opplyser at de er i arbeid, men ikke finner leieboliger de har råd til å leie.

Derfor har de okkupert inntil videre som siste utvei.

Det bor angivelig også mange immigranter i leilighetene, som ligger i  Avenida de Las Palmeras i Costa Teguise.

Kommunen skal være i gang med å forsøke å identifisere okkupantene, og finne ut om noen av dem er i en vanskeligstilt situasjon.

Ba om endring av boligloven

Under et møte på en konferanse for boligsektoren på fredag mellom representanter for staten, den regionale regjeringen og kommunene, ba Kanariøyenes minister for offentlige arbeider, boliger og mobilitet regjeringen i Spania om å endre boligloven.

Som årsak, oppga han blant annet at det med dagens lov i mange tilfeller er vanskelig å få ut husokkupanter.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!