Forslag til lovendring for boliger i turistområder ble nedstemt

Kanariøyenes parlament sa på onsdag nei til å behandle et forslag til endring av loven som sier at folk ikke kan være fast bosatt i turistområder.

Puerto de Mogán på Gran Canaria.

Puerto de Mogán på Gran Canaria er et ettertraktet boligområde.

Forslaget ble fremmet etter at 22 876 underskrifter ble samlet inn til et opprop som krever en endring av loven.

Palt, en interesseorganisasjon for folk som rammes av Kanariøyenes lov om modernisering av turismen, står bak oppropet.

Får ikke bestemme over egen eiendom

Problemene med den gjeldende loven, ifølge Palt, er primært at den ikke tillater folk å bo fast i bygninger og områder som er regulert for turisme, og at de ikke har full forvaltningsrett over sine egne boliger.

Boligene må, ifølge loven, leies ut som ferieboliger eller annen type turistovernatting, i det minste deler av året, og utleien må gjøres gjennom selskap for turisme som leier ut alle boenhetene i hver enkelt bygning.

Hensikten med denne reguleringen er at turistområder ikke skal bli uhemmet «residensialisert», noe som skaper utfordringer for blant annet infrastrukturen i disse områdene. Det er andre krav for infrastruktur i turistområder enn det er i boligområder.

Bøtelegges

Mange mennesker som eier leiligheter i turistområder på Kanariøyene har blitt bøtelagt med over 2000 euro de siste månedene.

Enten fordi de har brukt leilighetene som fastboliger, eller fordi de nekter å leie dem ut til turister gjennom turistselskap, selv om de ikke bruker leilighetene selv.

«Demonisert»

Palts leder argumenterte i parlamentet med at boligeiere i turistområder har blitt «demonisert» i den offentlige debatten, selv om de kun ønsker en endring i regulativet

Partiene som stemte nei til en behandling av forslaget, argumenterer blant annet med at forslaget fremmer en spesifikk visjon for hva turismen skal være som ikke reflekterer hele reiselivssektoren.

Det vises også til at en ny lov som skal regulere utleie av ferieboliger er i ferd med å utvikles (høringsfristen gikk ut 9. mai), og at reiselivsmodellen for Kanariøyene kommer til å bli endret i tiden fremover, med nye, relaterte lovreguleringer.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!