Ny og viktig kunnskap om vulkanutbruddet på La Palma
Magmaen beveget seg i to separate løp foran vulkanutbruddet på La Palma i 2021, slås det fast i en ny forskningsrapport.
Forskere fra Spanias nasjonale, geografiske institutt (IGN) står bak rapporten i samarbeid med forskere fra universitetet i La Laguna på Tenerife og Spanias institutt for marin forskning – CSIC.
De nye forskningsresultatene gir en mer komplett og bedre forståelse av løpene magmaen fulgte før den brøt gjennom jordskorpen til overflaten 19. september 2021.
Utbruddet varte til 13. desember samme år, og forårsaket enorme, materielle skader. Et menneskeliv gikk også tapt under arbeidet med å fjerne aske fra bygninger.
Korrigerer tidligere forståelse
Tidligere har man trodd at det var to magmaløp der det andre var en fortsettelse på det første. Det viser seg altså å være feil.
Det første magmaløpet beveget seg mellom 12. og 17. september i vestlig retning, har forskerne funnet ut.
Det andre beveget seg fra 18. til 19. september, og forårsaket vulkanutbruddet.
Testlaboratorium for nytt system
La Palma-utbruddet har fungert som et testlaboratorium for et nytt, automatisk overvåkingssystem for rystelser i vulkanske områder som IGN har utviklet, og som ble installert på La Palma før utbruddet kom.
Systemet er basert på kunstig intelligens (KI), og har gjort det mulig å foreta målinger med nøyaktige og hurtige resultater i områder hvor det ikke kunne gjøres manuelle målinger på grunn av vulkanfaren.
Den seismiske prosessen som leder frem til vulkanutbrudd medfører så mange rystelser at det er praktisk talt umulig for forskerne å analysere alt manuelt mens det pågår, opplyses det i rapporten. Derfor er et automatisert system svært effektivt og nyttig.
Rulles ut på alle øyene
Planen er at målesystemet ska tas i bruk på alle de kanarsike øyene de nærmeste månedene.
Bruk av tredimensjonale modeller har også bidratt til en bedre forståelse av magmaens bevegelser nede i bakken, ifølge forskerne.
Forskningsresultatene er publisert i et vitenskapelige tidsskrift om vulkanologi og geoteknisk forskning (Journal of Volcanology and Geochemical Research).
Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!