Viktig funn av fortidsminner på Kanariøyene

225 godt bevarte, polerte havskjell og bein som har blitt brukt i halskjeder av urbefolkningen på La Palma ble funnet ved en tilfeldighet.

Arkeologisk skatt funnet på La Palma.

Det arkeologiske funnet var godt bevart.

Ornamentene er datert til det 12.-13. århundret.

De ble funnet av en person som utforsket en vulkansk tunnel.

Funnet ble gjort i en lateral bergsprekk i tunnelen, og var viklet inn i et plantemateriale, skriver Kanariøyenes kulturdepartement i en pressemelding.

Foto: Kulturdepartementet

Eksepsjonelt

Den arkeologiske skatten ble presentert på en pressekonferanse på torsdag, og blir betegnet som svært viktig og eksepsjonelt, men ikke unikt.

Slike ornamenter var vanlig å bruke i halssmykker av urbefolkningen på øya, men det har aldri før blitt funnet så mange på ett sted, vises det til.

Funnstedet ligger i Salto de Tigalate-området ved Villa de Mazo, i nærheten av grotter som tidligere er registrert som gravplasser brukt av urbefolkningen.

Etter at finneren rapporterte inn funnet til myndighetene, ble det satt i sving et arkeologisk hastetiltak for å beskytte området. Deretter ble utgravinger foretatt.

Har vært i bruk

Undersøkelsene viser at fllere av skjellene har doble perforeringer.

Dette viser at ornamentene har blitt brukt fordi det var vanlig å lage nye hull når de opprinnelige hullene ble slitt slik at skjellene begynte å sprekke, forklarer arkeologene.

Foto: Kulturdepartementet

Utgravingene er gjort av Prored, med finansiering fra direktoratet for kultur og kulturarv.

I Cueva de la Higuera i Barlovento på La Palma, som er en gravplass fra urtiden, har 68 skjell av samme type blitt funnet tidligere i en keramisk krukke.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!