Trøbbel i timeshare-paradis på Gran Canaria

Et pillråttent forhold mellom deleierne, misfornøyde kunder, nederlag i retten om gamle kontrakter, og påstått ulovlig drift av serviceanlegg i strandområdet. Anfi Gruppen på Gran Canaria har mye å slite med for tiden.

Timeshare-anlegget Anfi del Mar blir fremstilt som et luksusanlegg på øverste hylle, men under den blanke overflaten er det tilsynelatende mye som er råttent. Foto: Narval

Siden det spanske selskapet Grupo Santana Cazorla i 2004 overtok fra tyske TUI som deleiere av Anfi Gruppen, som driver timeshare-anleggene Anfi del Mar og Anfi Tauro sørvest på Gran Canaria, har problemene tårnet seg opp for de norske deleierne.

Får hverken solgt eller kvittet seg med partneren

Etterkommerne etter den norske forretningsmannen og gründeren Bjørn Lyng eier den andre halvparten av selskapet.

Nå har de ikke lenger noen representanter i styret, og vil helst enten bli kvitt medeierne eller selge seg helt ut, skriver finansbladet Kapital.

Den spanske partneren er imidlertid uvillig til å selge, og Lyng-familien får heller ikke solgt, angivelig på grunn av partnerselskapets dårlige rykte.

Saksøkte parteren

I 2013 saksøkte nordmennene styreleder Santiago Santana Cazorla fordi han hadde bevilget lån for nesten 70 millioner kroner fra flere Anfi-selskaper uten å fortelle resten av styret om det –

Bjørn Lyng ga rett før han døde vidstrakte fullmakter til Cazorla i selskapet.

Pengene er nå betalt tilbake, men rettssaken skal likevel kjøres.

Smøg inn kone og sønn

Et annet problem de norske deleierne sliter med er driften av kommersiell virksomhet i strandområdet på Anfi del Mar.

Området tilhører det offentlige, og er tilgjengelig for alle som vil bruke det, ikke bare andelseierne på timeshare-anlegget.

 I 2009 tapte Anfi del Mar konsesjonen for driften til selskapet Narval, som, uten at nordmennene visste det på det tidspunktet, kontrolleres av konen og sønnen til Cazorla.

Driften omfatter restauranter, vannsport, solsenger og virksomhet på den kunstige Hjerteøya, som Lyng fikk bygd.

Nordmennene prøver å få konsesjonen tilbake til Anfi del Mar gjennom å gå til rettsak, som er berammet til april i år.

Sliter med å få reservert om vinteren

Mellom 8000 og 10 000 nordmenn har kjøpt tidsandeler i leiligheter på Anfi del Mar siden anlegget ble startet på 1990-tallet. Totalt er det solgt cirka 45 000 andeler.

Flere av de som har kjøpt flytende uker, det vil si at de kan bruke leilighetene på forskjellige tider av året i stedet for faste uker, er nå rett og slett forbanna.

Kapital viser til flere som har meldt fra om dette, og Canariajournalen har også fått henvendelser fra frustrerte kunder.

Årsaken er at de som har kjøpt andeler til sterkt redusert pris i annen hånd, siden 2011 har hatt problemer med å få reservert tid i vintersesongen.

De som har kjøpt direkte fra Anfi del Mar kan, i motsetning til de andre, bli medlemmer i, og reservere gjennom Vacation Club. Medlemmene får angivelig reservert tid når de vil.

Stort verdifall

Dette problemet har ført til at flytende andeler har rast i verdi. De årlige vedlikeholdskostnadene er like store selv om det ikke er mulig å reservere.

I starten betalte kundene rundt 400 000 kroner for en flytende uke, i dag ligger det på rundt 200 000 ved kjøp direkte fra Anfi del Mar. De som vil ut av avtalen, sliter imidlertid med å få solgt og ender ofte med å levere tidsandelen gratis tilbake til Anfi.

Selger feriepakker

En Anfi-kunde Canariajournalen har vært i kontakt med hevder at Anfi, på grunn av sviktende nysalg, særlig til skandinaver, selger såkalte feriepakker, slik som de som kaller seg ferieklubber gjør.

En slik pakke koster angivelig mellom 4500 og 5500 euro, avhengig av om ferien skal tilbringes i en leilighet med ett eller to soverom.

Pakkene skal inneholde fem ferieuker hvorav to uker er på Anfi og tre uker er på andre ferieanlegg.

Når disse kundene kommer tilbake til sin første ferie på Anfi, blir de etter sigende tilbudt å få refundert hele pakkeprisen hvis de bytter til et fullt medlemskap.

De resterende ukene i pakken får de beholde og reservere på Anfi hvis de vil.  

Anfis salgsapparat legger angivelig konsekvent beslag på en stor del av de beste leilighetene i de mest populære periodene for å bruke disse som lokkemat for "pakketuristene".  

Dermed blir det vanskeligere å få reservert for vanlige kunder med flytende uker.

Arv kan skape problemer

Canariajournalen.no har blitt kontaktet av andelshavere som har opplevd dette, og Kapital skriver om det samme fenomenet. Kapital skriver også at Anfi sitter med rundt 3000 flytende uker som de ikke får solgt.

Canariajournalen kjenner også til tilfeller der det oppstår problemer i forbindelse med arv av andeler i Anfi del Mar. Også da ender det noen ganger opp med at andelene går gratis tilbake til Anfi del Mar.

Interesseforeningene Anfi Club Norway og The Association of European Anfi Members' Clubs prøver å rydde opp i problemene, blant annet gjennom møter i april.

Eks-ansatt angriper Anfi

Anfi del Mar sliter også med at advokatselskapet til en konkurrerende ferieklubb på Gran Canaria, som en tidligere markedssjef på Anfi del Mar etablerte etter at han forlot Anfi, verver Anfi-kunder til rettsprosesser mot Anfi med mål å annullere kontraktene og få tilbake penger.

Dette har advokatene i noen tilfeller lyktes med, blant annet i en mye omtalte sak i mars, der norske Tove Grimsbo fikk annullert en livstidskontrakt med Anfi del Mar.

Domsavgjørelsen åpner for at alle kunder med livstidskontrakt som er inngått etter 1998 kan få kontaktene annullert og alle pengene de har betalt inn tilbakebetalt.

Grimsbo fortalte i et intervju med Canariajournalen.no at hun ble koblet sammen med juristene da hun ble forsøkt solgt medlemskap i den her omtalte ferieklubben, som i dag heter Orbit

Travel og holder til i Arguineguin, og at hun på nytt ble tilbudt medlemskap i ferieklubben da rettssaken mot Anfi del Mar var vunnet.

Det takket hun imidlertid nei til.