ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 17. DESEMBER 2010 - SIST ENDRET 01. MAI 2022
GODT KLIMA PÅ GRAN CANARIA: Klimaet sør på Gran Canaria er det mest stabile i verden, med mange soltimer gjennom hele året. I fjellene, som i Tejeda på bildet, kan det bli noe kjølig om vinteren, og i nord er det mer nedbør. Foto: Hugo Ryvik.

Verdens beste klima finner du på Gran Canaria

Klimaet på Gran Canaria er det beste og mest stabile i hele verden. Gran Canaria er også et kontinent i miniatyr med fire klimasoner.

ANNONSE

Verdens beste klima fins på Gran Canaria, ifølge anerkjente amerikanske meteorologer og flere vitenskapelige klimaundersøkelser.

Mye sol og mange gode strender er det øya er mest kjent for i Skandinavia.

Sjekk været akkurat nå på web-kamera forskjellige steder på Kanariøyene.

Så er da også den tredje største av Kanariøyene den som trekker til seg flest skandinaviske turister.

Klimaet for en aktiv og opplevelsesrik ferie på Gran Canaria er også svært godt, noe stadig flere får øynene opp for.

Rund og god kanariøy

Gran Canaria er nesten helt rund med en diameter på cirka 50 kilometer og en liten utvekst i form av en halvøy (La Isleta) i nordøst.

Kystlinjen er 236 kilometer lang. Provinsens hovedstad Las Palmas de Gran Canaria er Kanariøyenes største by med over 380 000 innbyggere.

Supert klima på Gran Canaria

Flere klimasoner er det som først og fremst særpreger klimaet på Gran Canaria. Kombinert med den store variasjonen i landskapet blir derfor øya betegnet som et minikontinent.

Den nordlige delen får en hel del nedbør i vinterhalvåret, et vått klima som gjør nordsiden temmelig frodig og grønn i forhold til den sørligste delen, som har et svært tørt klima.  

Gran Canaria i bilder, 1-50.

Temperaturen i nord ligger stort sett mellom 16 og17 grader i januar og februar, og 22-23 grader i den varmeste tiden, som er august og september.

På sørsiden av Gran Canaria er det varmere klima, minst et par grader varmere, og oppe i fjellene kan det være en hel del kaldere klima om vinteren.

Gran Canaria har en vill og vakker natur

Naturen på Gran Canaria er dramatisk, svært severdig og den mest varierte av Kanariøyene. I liket med de andre øyene er den bygd opp av vulkanske bergarter for cirka 14 millioner år siden.

Øya domineres av raviner, bratte klipper, vulkankrater, tørre elveleier og store steinsøyler.

Gran Canaria i bilder, 51-100.

Akkurat på midten av øya tårner fjellet Pico de Nieves (snøtoppen) seg opp 1950 meter over havet. Vulkankratrene Caldera de Tejeda og Caldera de Bandama fins på den nordlige delen av øya.

Fra fjellene går det en rekke dype raviner ut mot kysten. Vestkysten preges av bratte stup ned mot havet, på østsiden er terrenget slakere ut mot kystlinjen.

Gran Canarias naturmonumenter

Roque Nublo (1813 moh) og Roque Bentayga (1404 moh) i Tejeda midt på øya er de mest kjente landemerkene på Gran Canaria. Roque Bentayga var urbefolkningens hellige fjell, og regnes for å være å være den opprinnelige vulkanen på øya.

Fjellområdene er godt egnet for vandring. Mange av de gamle stiene og muldyrtråkkene som ble brukt til å komme seg rundt på øyene i gamle dager er blitt restaurerte. Disse kalles caminos reales (kongeveier).

Mange fine vekster på Gran Canaria

Det gode klimaet på Gran Canaria medfører også at øya er svært variert.

Naturvernområder omfatter nesten halve øya. På Gran Canaria fins det over 100 stedegne vekstarter, og rundt 500 som også fins på de andre Kanariøyene.

Palmer, kaktus, aloe vera og blomster fins i store mengder og mange variasjoner mye på grunn av klimaer på Gran Canaria.

Mandeltrær og kanarifurua, med sine store kongler og lange nåler som sitter sammen i grupper på tre, er også vanlige.

Gran Canaria i bilder, 101-150.

I motsetningen til den skandinaviske furua, vokser kanarifurua i store høyde, fra 800 til 2000 meter over havet.

I dag fins tretypen først og fremst i naturvernområdet Tamadabada.

Kanaripalmen kan bli 15 meter høy og ha opp til 200 blad som blir 5-6 m lange.

Drageblodstre fins også på Gran Canaria, men er langt sjeldnere.

Gran Canaria har et interessant dyreliv

Ville pattedyr er det få av, men den stedegne kanariske øglen, andre øgle- og firfislearter og kaniner er det flust med på Gran Canaria. Ingen dyreartene, eller insektene for den saks skyld, på Gran Canaria utgjør noen fare for mennesker.

Gigantøglene (Gallotia stehlini) på Gran Canaria kan bli 80 centimeter lange, og er den største av de kanariske øgleartene. Denne arten har figurert på listen over truede arter, men risikoen for at den skal forsvinne er liten, og den er ikke fredet.

Fuglelivet er svært rikt, blant annet med blåfink, hakkespett, kanaridue, kanarifuglekonge og kanarigransanger, som er stedegne arter på Kanariøyene.

Rovfugler som falk og ørn kan ofte observeres i fjellene. 48 fuglearter er bofaste, og mange flyttfugler mellomlander på Gran Canaria.

Havet rundt Gran Canaria

Det er ikke bare klimaet på Gran Canaria, naturen, vekstene og dyrelivet som er gjør Gran Canaria til et spennende reisemål bortenfor sol, varme og gode strender. Livet i havet rundt Gran Canaria er også svært rikt.

Gran Canaria i bilder, 151-200.

Der fins det blant annet havskilpadder, rokker, sverdfisk, papegøyefisk, barracuda og kjempetunfisk. Delfiner og hvaler svømmer også rundt i området. Langs kysten fins det flere populære dykkesteder.

God infrastruktur på Gran Canaria

Gran Canaria er et moderne samfunn med alt hva du kan vente deg av varer og tjenester.

Elektrisitets- og vannforsyningen er stabil, kloakksystemene fungerer stort sett bra, du kan få tak i det meste av matvarer, klær og andre konsumentprodukter, og helsetjenestene er utmerkede.

Telefon- og bredbånd kan du i dag få nesten over alt på øya. Noen steder kan mobiltelefondekningen være dårlig på grunn av de mange fjellene og dalene. Trådløse nettverk for oppkobling til internett er godt utbredt i byene.

Veinettet er godt utbygd og forbedres stadig. Motorveien GC-1 går fra Las Palmas langs østkysten ned til Taurodalen, og skal i 2012 være forlenget til Puerto de Mogán i sørvest. GC-2 går fra Las Palmas til Agaete i nordvest.

En ny veistrekning mellom Las Palmas og fjellbyen Teror ble åpnet i 2010.

I fjellene og langs vestkysten er det en hel del smale og kronglete veier, noen av disse av dårlig standard. Men stadig flere av disse blir også rustet opp med blant annet nytt asfaltdekke og bedre autovern.

Prisene for drivstoff er blant de laveste i Vest-Europa.

Enkelt å øyloffe fra Gran Canaria

Mellom Gran Canaria og de fleste andre Kanariøyene går det ferger fra Las Palmas og Agatea. Skal du til El Hierro, kan du ta ferge via Tenerife.

Gode fergeforbindelser fins også til det spanske fastlandet og Madeira.

Flyplassen er moderne og effektiv, med mange avganger daglig til det spanske fastlandet, andre kanariøyer, og til byer i Europa og andre deler av verden.

Billig å ta buss og drosje på Gran Canaria

Bussnettet er velfungerende og godt utbygd, og billettprisene er svært hyggelige.

De blå bussene med logoen til busselskapet Global på siden går til stort sett alle byer og steder på øya. Bybussene i Las Palmas er gule.

Drosjer er det flust av i byene og på turiststedene. Takstene er de billigste i Spania og blant de billigste i Vest-Europa.

Tog fins ikke på øya i dag, men en bane for hurtigtog er vedtatt bygget mellom Las Palmas og Meloneras.

Turisme er den største næringen på Gran Canaria

Turisme er i dag svært viktig for øyas inntekter, og har vokst frem først og fremst på grunn av det gode klimaet på Gran Canaria.

I 2016 er det ventet cirka fire millioner turister til Gran Canaria.

Masseturismen er likevel ingen stor belastning for Gran Canaria, i og med at den er begrenset til relativt små landarealer konsentrert langs sørkysten fra Bahia Feliz til Meloneras, og sørvestkysten fra Arguineguin til Puerto de Mogan.

Las Palmas får også mange turister, men de er langt ifra dominerende i bybildet.

Det er fortsatt mulig å besøke mange landsbyer og naturområder på Gran Canaria med bil eller til fots uten å støte på grupper med turister.

Turistanleggene på Gran Canaria dekker bare 1,76 prosent av øyas areal.

Turismen på Gran Canaria startet på 1800-tallet

Da den første turismen startet på 1800-tallet via båt, var det først og fremst europeere som kom til øya for å hvile eller pleie helsen.

Etter nedgangen forårsaket av de store krigene i første halvdel av 1900-tallet, ble den første charterturismen til Gran Canaria startet av svensker julen 1957.

Da landet et charterfly med 57 passasjerer fra det svenske flyselskapet Transair AB på Gran Canarias flyplass.

Turistene oppholdt seg først i Las Palmas, senere i den sørøstlige og sørlige delen av øya.

I dag ligger feriestedene tett i tett langs kysten, fra Bahia Feliz cirka 40 kilometer sør for Las Palmas til Puerto de Mogan lengst i sørvest, cirka 80 kilometer fra Las Palmas.

Flere av feriestedene er bygd opp kun med tanke på turisttrafikk.

Blant de mest kjente feriestedene er Playa del Ingles, Maspalomas, Meloneras, svenskenes hovedsete San Agustin, samt Arguineguin og Puerto Rico, som svært mange nordmenn har en forkjærlighet for.

Puerto de Mogan har også blitt svært populært de senere årene etter at  nye hotell har kommet på plass.

Befolkningen på Gran Canaria

Beboerne på Gran Canaria blir på folkemunne kalt "Canarienos" (slang).

Canarienos er generelt imøtekommende, vennlige, hjelpsomme og lett omgjengelige mennesker.

De eldste funnene etter urbefolkningens bosettinger på Gran Canaria, i Cuevas del Rey i Tejeda, er fra 300 år etter Kristus.

Det er imidlertid usikkert når øya ble befolket. 

Forskere i Madrid har presentert teorier om at det kan ha vært bosettinger på Gran Canaria allerede for 25.000 år siden.

Klikk her for å lese mer om urbefolkningen på Gran Canaria.

Jordbruk er fortsatt viktig for Gran Canaria

Jordbruk er en annen viktig inntektskilde. Mye av det som dyrkes av tomater og bananer blir eksportert.

Særlig er det bananer, tomater, poteter og agurk som dyrkes, men også andre grønnsaker, frukter, krydderplanter og blomster.

Fra 2010 går myndighetene i tillegg inn for økt produksjon av olivenolje med tanke på eksport.

Totalt ble det dyrket 335 713 tonn landbruksprodukter til godt over 200 millioner euro på Gran Canaria i 2009. Tomater sto for 100 635 tonn, bananer for 71 823 tonn, agurk 25 300 tonn, og poteter 24 955 tonn.

De største eksportartiklene er bananer, tomater, poteter, løk og avokado.

Andre ting som dyrkes er blant annet korn, bønner, zucchini, agurk, gulrøtter, appelsiner, sitroner, papaya, mango, ananas, oliven, mandler, krydderplanter, fiken, paprika, nispero, granatepler, epler, druer, kjærlighetsfrukt, plommer, diverse rotfrukter og salater.

Gran Canaria har også Europas eneste kaffeplantasje i Agaete.

Geiter, sauer (fem raser) og storfe (16 raser) holdes som husdyr. På Gran Canaria fins det per 2015 over 11 000 kyr, 20 000 sauer, 55 000 geiter, 1400 hester (28 raser) og 300 esler (fire raser).

Fiske og fiskeforedling har også alltid vært viktig for øyene og er i dag en voksende næringsgren.

Tropical, Gran Canaria eget øl

I Gran Canarias hovedstad Las Palmas brygges et fantastisk øl i bitter, tsjekkisk stil som heter Tropical. Det er tilgjengelig i de fleste barer og dagligvarebutikker, og smaker godt iskald i frosne glass, som du ofte får det servert i.

Spør i baren etter de små, brune flaskene kalt "Botellón". De finnes nesten bare i tradisjonelle barer og kan ikke kjøpes i butikken.

Ølkjennere hevder ofte at dette er Tropical fineste øl, men i henhold til informasjon fra bryggeriet er det det samme ølet som er tilgjengelig i de svakere variantene i flasker og bokser i butikken. En teori er at ølet smaker bedre i 20 cl flasker fordi de er mindre og brune i fargen.

En annen teori er at de små flaskene er brygget i små satser og at ølet alltid er helt frisk. "Botellón" (uttallas Boteljånn) er et must for ølelskere som besøker øya.

Det noe søtere ølet Dorada blir brygget på Tenerife, og er også et veldig fint øl, tilgjengelig i nesten alle barer og dagligvarebutikker.

Flere forskjellige typer vin på Gran Canaria

Vin er dyrket i mange deler av Gran Canaria, og vinindustrien er under utvikling. De senere årene har kanariske viner utmerket seg i vintester og mottatt mange priser.

Vinene er ofte dyrere enn andre spanske viner, men prisforskjellen kan i mange tilfeller være forsvarlig for dem som er interessert i vin. De fine viner fra Gran Canaria har en distinkt karakter av klimaregionen hvor druene dyrkes.

Geitost - en kanarisk spesialitet

For de som liker ost, er den kanariske geitost et must. Spør etter "Queso de Cabra" i baren eller butikken.

Igjen, ikke en av de dyre oster du kan kjøpe, men de beste oster er laget manuelt og smaker deretter. Nytes gjerne sammen med Jamon Serano (spekeskinke), som er det kanariske svaret på parmaskinke.

Hektisk havn i Las Palmas

Havnen i Las Palmas er i tillegg blant verdens 100 mest trafikkerte konteinerhavner, og et viktig sted å bunkre for skip til og fra Afrika, Sør-Amerika, Afrika og Asia.

Gran Canaria Internasjonale lufthavn er også sterkt trafikkert. Mange bruker den til mellomlandinger på interkontinentale flyvninger.

Industri er det også en del av på Gran Canaria, men ikke i stor skala, og det er svært få eksportprodukter.

Det går mest i næringsmiddelproduksjon, drikke, maling, sement og andre byggeprodukter.

Fakta om Gran Canaria

 • Gran Canarias areal:1533 km2
 • Høyeste punkt på Gran Canaria: Pico de las Nieves (1950,5 moh), ifølge leksikon og lærebøker, men egentlig er det Morro de la Agujereada (1956 moh).
 • Gran Canarias kystlengde: 236 km
 • Antall strender på Gran Canaria: 126
 • Klima på Gran Canaria: Subtropisk med fire klimasoner
 • Middeltemperatur på Gran Canaria:16-18 grader vintertid, 20-23 grader sommertid, varmere langs kysten i sør.
 • Natur på Gran Canaria: Hovedsakelig vulkanske fjell
 • Hovedinntekt på Gran Canaria: Turisme og jordbruk

Folketall på Gran Canaria

 • Registerte innbyggere på Gran Canaria: 843158 (januar 2018).
 • Registrerte utenlandske innbyggere på Gran Canaria: 102.174 (2016).
 • Registrerte norske innbyggere på Gran Canaria: 2333, hvorav 1810 i Mogan kommune, 287 i San Bartolome de Tirajana kommune, og 79 i Las Palmas (2016).
 • Registrerte svenske innbyggere på Gran Canaria: 1228, hvorav 174 i Mogan kommune, 502 i San Bartolome de Tirajana kommune, og 316 i Las Palmas (2016).
 • Turistbesøk fra utlandet på Gran Canaria: Cirka 3.8 millioner (2016), hvorav 343.649 svensker , 328.084 nordmenn og 173.322 dansker, pluss cruiseturister.
 • Turistbesøk fra Spania på Gran Canaria: Cirka 500 000 (2016)
 • Største by på Gran Canaria: Las Palmas de Canaria (378 675 innbyggere i 2021.

Gran Canarias offisielle nettside

www.grancanaria.com

Kommuner og byer på Gran Canaria

Les også

Fakta om Fuerteventura

Fakta om El Hierro

Fakta om La Gomera

Fakta om Lanzarote

Fakta om La Palma

Fakta om Tenerife (størst)

La Graciosa (minst)

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER