Temisas, Gran Canarias ukjente perle i sørøst
Temisas er en av de vakreste landsbyene på Gran Canaria, men ukjent for de fleste turister. Nærmere det genuine, kanariske og svært sjarmerende landsbymiljøet på øya kommer du neppe.
De fleste bygningene er i tradisjonell, kanarisk stil, hvitkalkede og med terrakottastein på takene. Mange av husene er omsorgsfullt restaurerte og godt vedlikeholdte selv om det fins noen sterkt forfalne bygninger også.
Bygda har av myndighetene fått status som typisk kanarisk landsby, og er merket som en severdighet.
Esler, geiter og landbruk
I Temisas kan du treffe på pakkesler og muldyr i gatene, og nesten hvor du enn beveger deg kan du høre geitebreking og hønekakling.
Det er uvanlig frodig i bygda til denne delen av Gran Canaria å være, og dermed en hel del småbruk i drift og et vell av blomster og vekster.
Sentralt olivendistrikt
Olivendyrking er stort i Temisas, om enn ikke i industriell skala, og det fins et olivenpresseri som lager ekstra jomfruelig (ekstra virgin) olivenolje av høy kvalitet i bygda, kalt Barrios de Temisas.
Flere av innbyggerne presser også olivenolje og lager geitost til eget bruk, og Agüimes kommune har et eget olivenpresseri som lager ekstra jomfruelig olivenolje av oliven fra Temisas under merkevaren Caserio de Temisas.
Navnet Temisas kommer faktisk fra Themensa, Theminsas eller Themensay, et gammelt begrep som betyr dal dekket med oliventrær, ifølge den kanariske historikeren Doctor Chil.
Ideell beliggenhet
Landsbyen har cirka 350 fastboende og ligger på 693 meters høyde midtveis mellom Agüimes og Santa Lucia langs vei GC-550, ti minutters kjøretid fra hver av de to byene og 30 minutter fra flyplassen.
Bygda ligger i en nesten hesteskoformet fjellformasjon med fjellene i ryggen og en formidabel panoramautsikt over havet og Arinaga.
Tre barer og liv og røre i helgene
På dagtid er det lite folk å se i gatene, men en og annen landbruker som pusler med sitt på jordene kan du rett som det er få øye på.
Ut over det kan du frem til siestatid treffe folk på to av den lille bygdas tre barer, El Chorro og Teleclub – i helgene også på den tredje baren, Tres Hombres, som stort sett er stengt på ukedager. Befolkningen i bygda er vennlige og imøtekommende.
Om ettermiddagene, kveldene og ikke minst i helgene, da det kommer helgegjester og folk som har feriehus i bygda, er det betydelig mer liv. Særlig på det viktigste samlingspunktet, et slags folkets hus ved kirketorget, som offisielt heter Centro Cultural Antonio Cerpa og på folkemunne blir kalt Teleclub.
Her samles lokalbefolkningen ute og inne for å spille domino, kort og andre spill, diskutere og skravle, innta spise og drikke og slappe av og se på fjernsyn sammen.
Den livlige innehaveren av baren i Teleclub, som kaller seg Mingo, er en stor personlighet og et trekkplaster i seg selv.
Barna driver med sitt på kirketorget og Oliventorget (Plaza de Olivos) like nedenfor på kvelder og i helgene, eller på bygdas idrettsplass eller utendørs badebassenganlegg, som holder åpent om sommeren.
Stor fiesta i september
Hver søndag er det gudstjeneste i den lille, lokale kirken som ble oppført i 1915 og restaurert i 2001.
I september hvert år er det stor fiesta til ære for byens skytshelgen, erkeengelen San Miguel. Da er det en rekke aktiviteter gjennom cirka to uker med en tradisjonell romeria, pilegrimsferd, som høydepunkt.
Under romeriaen kler befolkningen seg i folkedrakter og samles på ettermiddagen ved gravplassen i bygda. Derfra går de i tog gjennom bygda til kirken, akkompagnert av levende folkemusikk mens mat og drikke deles ut fra flere vogner i toget.
Festingen pågår inn i de små timer. Tidlig om morgenen går et lite hornorkester gjennom gatene og vekker de trette festdeltakerne.
Bygdas eneste butikk
Til og med et lite postkontor som er åpent et par timer på hverdager, og et apotek og legemottak som er åpent en dag i uken fins i bygda.
Det fins også et håndverkutsalg, fincabutikken Gunda's Corner, som drives av en norsk kvinne i den nedre delen av bygda, den delen som heter La Inmaculada og Barrio El Callejon.
Dette er bygdas eneste butikk per 2018, og der selges bygdas egen olivenolje og hjemmelaget syltetøy i tillegg til håndverk . Håndverk har lange tradisjoner i Temisas.
Antallet utlendinger som bor i Temisas kan for øvrig telles på hender og tær.
Populær turløype gjennom Temisas
Til tider dukker det opp en og annen turist, og ganske ofte turgåere, i og med at en populær tursti, S-40, mellom Santa Lucia og Agüimes går tvers gjennom byen.
Fra tid til annen kan du se utøvere av "salto de pastor" i Temisas, det vil si mennesker som beveger seg ned de bratte fjellstiene med hjelp av lange gjeterstaver, en tradisjon som stammer fra urbefolkningens tid på øya.
Hvis du retter blikket mot himmelen, kan du være heldig å se noen av de mange rovfuglene som holder til i fjellkjeden sirkle over Temisas.
Ta deg tid til en rusletur
Det er en fryd å rusle i bedagelig tempo opp og ned gjennom bygdas trange smug og trapper, ta inn miljøet, snuse inn duftene og nyte alle lydene fra dyr og fugler.
Etterpå kan du ta deg en porsjon tapas på en av barene. Det serveres tradisjonell og god, kanarisk mat basert på lokale råvarer, og det meste koster så lite at du tror betjeningen har regnet feil når du skal betale.
Et glimt inn i urbefolkningens verden
Selv om bygda er liten, er det fullt mulig å fylle en hel dag der for turister. Et stykke utenfor bygdas sentrum ligger en gravplass hvor det også er flott utsikt, ikke minst for de som ønsker å se bygda på litt avstand.
Historisk sett er Temisas et interessant område. I urbefolkningens tid var Temisas et viktig landbruksområde. Befolkningen bodde for det meste i huler i et området som kalles Risco Pintado noen hundre meter nærmere Agüimes enn der landsbyens sentrum ligger i dag.
Etter spanjolenes erobring av Gran Canaria på slutten av 1400-tallet økte befolkningen i Temisas kraftig. Det ble dyrket oliven, poteter, mais, hvete, bygg, grønnsaker, forskjellige typer frukt og linser, og det ble holdt storfe og geiter.
I den andre armen av "hesteskoen" i forhold til gravlunden ligger det et stort huleanlegg kalt Cuevas de la Audiencia og som urbefolkningen benyttet seg av.
Hulene ligger cirka 20 minutters gange fra sentrum langs en tursti som begynner litt nedenfor bygdas nedre bussholdeplass, opp på et lite fjell. Etter ti minutters gange deler stien seg, og du må gå oppover til høre, deretter til høyre igjen når du kommer til toppen.
Huleåpningen er vanskelig å få øye på fra avstand. Fra åpningen går en kort tunnel går tvers gjennom den skarpe kammen på fjellet inn i hulene, som har store åpninger i veggen med utsikt mot Temisas fra motsatt vinkel.
Arkeologer tror at disse hulene blant annet har blitt brukt som møteplass og kornlager. Lavere ned mot veien som går langs fjellsiden ble det i 2014 oppdaget nye huler under en utvidelse av veien. I disse skal det ha pågått maling av korn.
Gigantens hule
På fjellkammen på motsatt side av landsbyen, fjellet Montaña de Arriba 900 meter over havet, finner du et romobservatorium, Observatorio Astrofísico de Temisas, og en annen, stor hule, Cueva del Gigante – gigantens hule. Navnet passer bra på denne romslige hulen.
Du kan følge hovedveien opp fra sentrum av Temisas til romobservatoriet. Med bil tar det noen få minutter og til fots 30-40 minutter.
Det er mulig å parkere ved avkjørselen til observatoriet, eller kjøre helt opp langs en grusvei og parkere ved observatoriet.
Her oppe er det en enda mer fantastisk utsikt over Temisas, fjellene og havet. Inngangen til hulen er litt vanskelig å finne. Den ligger cirka 100 meter langs fjellkammen fra observatoriet, og du må krype ned i en smal tunnel for å komme inn.
Også her er det en stor åpning i den stupbratte fjellsiden ut mot havet, med en spektakulær utsikt over kysten og dalføret.
Det foreligger teorier om at dette stedet ble brukt som utkikkspost for å speide etter ankommende skip langs kysten av Arinaga og Gando og varsle befolkningen i Risco Pintado når skip nærmet seg.
Ta en nærmere titt på stjernene
Observatoriet er åpent for publikum for folk som har lyst til å titte på stjernene og få en forelesning om astronomi. Forhåndspåmelding kreves, noe du kan gjøre på astrotemisas2005@gmail.com.
Den lille bygda har også en barneskole med et lite bibliotek, og en aktiv bygdeforening med blant annet en teatergruppe som i 2016 og 2017 oppførte skuespill i kulturhuset i Temisas og i andre teater på Gran Canaria.
Private overnattingsmuligheter
Temisas er et utmerket sted å bo for turister som ønsker å utforske naturen og landsbyene i fjellene, eller å bedrive turgåing langs de mange turstiene i området. En tursti fører blant annet til nabodalen Guayadeque, som er enda frodigere enn Temisas og hvor du finner et av de største huleboligområder på Gran Canaria.
De nærliggende byene Agüimes og Santa Lucia, med sine flotte kirker, er også vel verdt et besøk. Med 30 minutters kjøring til flere fine badestrender i Arinaga, er det også mulig å få noen fine stranddager. 45 minutter unna ligger den livlige storbyen Las Palmas, med alt den har å by på.
For de som ønsker å overnatte i Temisas, fins det et lite utvalg private ferieboliger til leie med plass til mellom to og fire personer.
Disse finner du på Airbnb.com, Booking.com, Vrbo og andre utleieportaler.
Hvis du ønsker å bo på hotell, finner du de nærmeste i Agüimes by ti minutters kjøring fra Temisas.
Der, og i Santa Lucia ti minutter i den andre retningen, er det også et godt utvalg spisesteder å velge mellom, og det er der du finner de nærmeste dagligvareforretningene og andre butikker.
Slik finner du frem
Til Temisas kommer du via Agüimes. Sørfra følger du motorvei GC-1 mot Las Palmas, nordfra samme vei mot Maspalomas, til du kommer til skilt mot Agüimes ved Arinaga.
Avfartsveien, nummer 25, begynner like etter møbelsenteret Inforama, som er godt synlig fra veien, når du kommer sørfra. Nordfra ligger avfartsveien, nummer 18, like før Cruce de Arinaga.
Følg skiltene oppover mot Agüimes langs GC-100 gjennom Cruce de Arinaga (men ikke sving av nedover mot Arinaga, kystbyen!). Fra Agüimes følger du skiltene mot Santa Lucia (vei GC-550).
Ti minutter etter Agüimes er du fremme i Temisas, som er den første tettbebyggelsen du kommer til. Det fins to innfartsveier til landsbykjernen:
Den første er skiltet mot Inmacualda, den nedre delen av bygda, og ligger midt i en skarp venstresving rett etter en bussholdeplass.
Hvis du svinger inn her, kan du kjøre gjennom trange gater (etter cirka 200 meter passerer du fincabutikken Gunda's Corner) til du kommer til et kryss.
I krysset kan du enten kan svinge til venstre mot kirkegården eller til høyre mot kirken og hovedveien.
Den andre innfartsåren ligger ved bar El Chorro litt høyere opp, og er skiltet med Temisas og GC-552. Du kjører ned en bratt vei som går forbi kirken og kan ta den samme runden i motsatt retning.
Du bør imidlertid, hvis du virkelig vil oppleve Temisas, parkere bilen et sted langs gatene eller rett etter El Chorro langs hovedveien og rusle rundt i landsbyen.
Fra Cruz de Arinaga tar det cirka 25 minutter til Temisas.
Til Temisas med buss
Med buss kan du ta nummer 01, som går hvert 20 minutt, eller andre busser som har stoppested i Cruce de Arinaga.
Der bytter du til nummer 34 mot San Bartolome de Tirajana på samme holdeplass. Denne bussen går via Agüimes og forbi Temisas, hvor den ankommer etter cirka 30 minutter.
34-bussen går fire ganger om dagen i hver retning hver dag, også lørdager og søndager. Fra Cruce de Arinaga mot Agüimes, Temisas, Santa Lucia og San Bartolome går bussen klokken 08.17, 12.17, 16.47 og 19.47.
Tilbake fra Temisas mot Agüimes (hvor du kan bytte til busser mot flyplassen, Las Palmas, Telde og kystbyen Arinaga), Cruce de Arinaga, Vecindario og Doctoral (endestasjon) er avgangstidene cirka klokken 7, 09.55, 14.55 og 18.25.