ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 30. DESEMBER 2010 - SIST ENDRET 31. DESEMBER 2020
Candelaria-kirken i Ingenio er en nydelig kirke som karakteriseres av sine tre tårn og en svulmende kuppel. Foto: Hugo Ryvik.

Ingenio: Broderiby med søt fortid

Ingenio, som ligger på østsiden av Gran Canaria, markedsføres som et sentrum for kanariske broderier.

ANNONSE

Byen har også mye å by på for den som er interessert i arkitektur, kunst og industrihistorie. På 1600-tallet var den mest kjent for sin sukkerproduksjon.

Byen og området rundt avgrenses av Draguillo-ravinen i nord og Guayadeque-ravinen i sør. Mot øst er det åpent landskap ned mot landsbyen Carrizal og havet.
 
Ingenio er en av de eldste byene på Gran Canaria. Vann som kommer fra kilder i Guayadeque-ravinen, dannet i sin tid grunnlag for en utstrakt jordbruksvirksomhet på stedet, og førte på 1600-tallet til at en blomstrende sukkerproduksjon ble etablert.

Sukkerfabrikkene er for lengst nedlagt, mens jordbruket lever videre. Nå er det først og fremst tomater som dyrkes her. 

Nytt på gammelt

Nesten øverst i den bratte byen ligger Inglesia de Nuestra Señora de La Candelaria – en kirke bygd i kolonistil på tuftene av en kirke fra 1600-tallet.

”Nye” La Candelaria ble påbegynt så sent som i 1901. Med sine tre tårn og en enorm kuppel som utgjør store deler av taket er den et flott skue. Inne i kirken henger et portrett av jomfru Candelaria, byens skytsengel. Altertavlen er i gotisk stil.

Inntil bygningen ligger Plaza de Candelaria. Her finnes moderne fontener, fliser med mønster etter kanariske broderier, og en nydelig liten rundkjøring med statuer av to kvinner som vasker klær i en bekk.

Rundt kirken ligger det en del pene hus med trebalkonger, og et bittelite parkanlegg. Det hele er så idyllisk at du for en stakket stund nesten glemmer å bli forstyrret av bilene, som eksosrykende snurrer rundt de stakkars vaskende kvinnene. 

Håndverk og kirkekunst

Kanarisk håndverk kan du blant annet ta en nærmere titt på i stein- og håndverksmuséet Museo de Piedras y Artesanía Canaria.

Museet ligger noen kilometer utenfor Ingenio på vei mot Telde, og holder åpnet fra mandag til lørdag hele året. Det rommer en imponerende samling kanariske broderier – calado canario – samt keramikk, flettede palmeblad, stein og mineraler. Besøkerne får ofte anledning til å se hvordan broderiene skapes.

Et lite kapell med en interessant samling kirkekunst finnes også. Her står blant annet en stor Kristus-figur i mais, skapt av meksikanske indianere på 1600-tallet.

Rundt jul blir det hvert år i tilstøtende rom vist frem en formidabel julekrybbe. Antikke julekrybber og småkrybber fra hele verden kan også beskues. Krybben har vokst seg gradvis større helt siden 1964. Hvert år får den nye elementer.

Kunst og vannmøller

I El Granero og Casa de Postas inne i selve byen er det også mulig å beskue håndverk, malerier, skulpturer og fotografier. I tillegg viser byens bibliotek kunstutstillinger.

Er du interessert i gamle vannmøller, kan du følge Ruta de los Molinos de Agua. Denne turen går gjennom det historiske kvarteret, og gir innblikk i hvordan møllene fungerte. Spor av sukkerproduksjonen som gjorde byen så velstående på 1600-tallet finnes også. På østsiden av byen kan du se restene av en gammel sukkerpresse.
 
Ute ved Ingenios kyst liger to badestrender. Den mest kjente, Playa del Burrero, er 500 meter lang og består av sand og småstein. Stranden egner seg bra for vindsurfing.

Ingenios areal:

38,2 km2

Innbyggere i Ingenio

30 340 (2016)

Utenlandske innbyggere i Ingenio: 1939 (2016)

Norske innbyggere i Ingenio: 7 (2016)

Svenske innbyggere i Ingenio: 8 (2016) 

Høyeste punkt  i Ingenio

1200 moh (Caldera de Los Marteles)

Folkefester i Ingenio

Folklorefestival.

Candelaria (første uken i februar).

Buen Suceso.

La Bajá del Macho (midt i oktober).

Verdt å se i Ingenio

Plaza de Candelaria.

Nuestra Señora de La Candelaria.

Ruta de los Molinos de Agua.

Museo de Piedras y Artesanía Canaria.

Néstor-parken.

Casa de Postas.

Shopping i Ingenio

Håndverk (særlig broderier).

Det lokale klesmerket Moda Calada.

Brød.

Spise ute i Ingenio

Killing- og grisekjøtt med kanariske poteter.

Garbanzogryte (kikertgryte)

Sopa de la Virgen.

Blodpølse.

Ost.

Aktiviteter i Ingenio

Byvandring.

Vindsurfing.

Næringsliv i Ingenio

Jordbruk.

Turistinformasjon i Ingenio

www.villadeingenio.com.

Calle Pascual Richart (Casa de Postas) 2.
 

ANNONSE

Ingenio

By og kommune øst på Gran Canaria

ANNONSE
ANNONSER