Vinnerne av Stephen Hawking-prisen 2016 er kunngjort

I går ble vinnerne av Stephen Hawkings nye vitenskapspris annonsert av ham selv på Tenerife. Det ble fysikeren Jim Al-Khalili, komponisten Hans Zimmer og filmdokumentaren "Particle Fever".

Stephen Hawking og festivaldirektør Garik Israelian under presentasjonen av prisvinnerne på en pressekonferanse på Tenerife torsdag 16. juni. Foto: Starmus

Prisene, som har fått navnet "Stephen Hawking Medal for Science Communication", deles ut på vitenskaps- og kunstfestivalen Starmus, som starter 27. juni på Tenerife og også skal holdes på La Palma.

Hawking valgte vinnerne alene

Fysikeren Stephen Hawking har plukket ut vinnerne helt på egen hånd, og det er ifølge arrangøren av Starmus kun han som kjenner kriteriene og grunnen til at akkurat disse ble valgt.

– Alle vinnere har gitt fremragende bidrag i offentliggjøring og formidling av vitenskap til publikum innenfor kategoriene vitenskap, kunst og film, sa Stephen Hawking under presentasjonen av vinnerne.

Årets Starmus-festival er dedikert til nettopp Stephen Hawking, som deltar for andre år på rad, og har "Beyond the Horizon – Tribute to Stephen Hawking" som tema.

God vitenskapsformidler

Jim Al-Khalili har en doktorgrad i kjernefysikk fra universitetet i Surrey, der han er lærer og visedirektør for et offentlig vitenskapsprogram. Han har publisert over hundre artikler om kjernefysisk reaksjonsteori, kvantemekanikk og kvantebiologi.

Khalili er også en aktiv formidler av vitenskap, og forfatter av mer enn ett dusin bøker om populærvitenskap og vitenskapshistorie. Han er også ofte programleder for eller medvirkende i vitenskapelige dokumentarer på BBC.

Anerkjent for filmusikk

Hans Zimmer er en pioner innen sammensmelting av elektronisk musikk og klassiske orkesterarrangementer.

Siden 1980 har han jobbet i 150 filmer som "Thelma og Louise", "Gladiator", "The Prince of Egypt", "Da Vinci-koden", "Rain Man" og "The Dark Knight".

Han har blitt nominert til Oscar ti ganger, og vant Oscar i 1994 for musikken til "The Lion King". Han har en stjerne på Hollywood Walk of Fame, og ble i 2014 hedret på Zürich Festival.

Kjent regissør

"Particle Fever" er en dokumentarfilm laget av Mark Levinson, fysiker og filmregissør og filmregissør, og David E. Kaplan, fysiker og produsent.

Levinson har doktorgrad i partikkelfysikk fra universitetet i California. Han har jobbet med regissører som Francis Ford Coppola og Anthony Minghella, og med skuespillere som Jude Law, Matt Damon og Juliette Binoche.

Levinson er en forfatter, produsent og regissør av den fiktive dokumentar "Prisoner of Time", som handler om livene til tidligere russiske dissidentkunstnere etter Sovjetunionens sammenbrudd.

Han har regissert og samprodusert "Particle Fever", som forteller historien om oppdagelsen av Higgs-partikkelen.

I filmen omtalt han Kaplan, som fikk sin doktorgrad i fysikk fra universitetet i Washington og postdoktoropphold ved universitetet i Chicago, Argonne National Lab og Stanford Linear Accelerator Center.