Underjordisk reservoar kan dekke 70 prosent av Lanzarotes ferskvannsbehov
Et stort, underjordisk vannforråd i akvifere under nasjonalparken Timanfaya på Lanzarote kan dekke 70 prosent av øyas ferskvannsbehov, viser en studie utført ved universitetet i Barcelona.
Mellom 12 og 17 millioner kubikkmeter ferskvann kan befinne seg nede i bakken, viser studien, som er ledet av Ingeniør Carlos Soler på oppdrag fra det politiske partiet Podemos.
Vannet skal ligge i porøse bergarter (akvifere) under lavasteinen som er resultatet av vulkanutbrudd for millioner av år siden.
Ønsker å prøvebore
En geofysiske studie og bruk av røntgen er gjennomført for å få informasjon om ferskvann nede i bakken.
Neste trinn i undersøkelsene er prøvebore og hente opp vann for å sjekke kvantiteten og kvaliteten, noe som angivelig vil koste 90.000 euro
I utgangspunktet skal vannet være rent nok til å drikke, i og med at det er regnvann som er samlet opp i et gigantisk, naturlig "kar" på 240 kvadratkilometer, men det kan være forurenset av vulkanske gasser.
Mye billigere enn avsalting
Hvis det er forurenset, vil det ifølge Soler uansett være mye billigere å rense enn det er å fjerne salt fra sjøvann, hvilket i dag står for så godt som all ferskvannforsyning på Lanzarote.
Kostnadene for å pumpe opp vannet anslår han til ti eurocent per kubikkmeter.
Carlos Meca, talsmann for Podemos, snakker om at det er den andre vannrevolusjonen på Kanariøyene. Den første var at avsalting av ferskvann ble en realitet.
Resultatene av studien ble presentert på torsdag i Sociedad Democracia de Arrecife.