Utrolig oktobertemperatur på Fuerteventura: 43,2 grader

I Pájara på Fuerteventura ble det i går, 13. oktober, målt utrolige 43,2 grader klokken 17.20, Spanias høyeste temperatur i går. 

I går var det usannsynlig høy temperatur flere steder på Kanariøyene. Arkivfoto: Hugo Ryvik

Den høyeste temperaturen som tidligere er målt på Fuerteventuras flyplass i oktober er 36,9 grader den 5. oktober 2015. I går ble det målt 35,7 grader på samme sted.

På Gran Canarias flyplass er temperaturrekorden for oktober på 36 grader, målt 18.oktober 1995. I går ble det målt 35,9 grader. 

De ni høyeste temperaturene i Spania på fredag ble målt på Kanariøyene. 

Temperaturadvarsel på fire kanariøyer

Værinstituttet Aemet har for i dag utstedt gult varsel for høye temperaturer på Gran Canaria, Fuerteventura og Lanzarote og utvidet varselet til sør-, øst- og vestsiden av Tenerife også.

I dag er det tredje dagen på rad på Kanariøyene med høy temperatur som skyldes calima, en tett støvdis som siger inn med varme luftstrømmer fra Sahara.

Generaldirektoratet for sikkerhet og beredskap advarer også om høye temperaturer og har økt beredskapen på Fuerteventura og Lanzarote.

Brennhett mange steder

Andre steder på Kanariøyene hvor de offisielle målingene fra Aemet viste spesielt høye temperaturer i går var La Oliva på Fuerteventura og Teguise på Lanzarote, hvor det ble målt 37,8 grader, og Tasarte og El Matorral på Gran Canaria med henholdsvis 36,9 og 36,8 grader.

Selv i Arucas nord på Gran Canaria ble det målt så mye som 36,8 grader, og på Reina Sofía-flyplassen sør på Tenerife 36,1  grader.

Arrecife kommune har avlyst alle utendørs sportsaktiviteter både i dag og i går på grunn av heten og calimaen. Tias hadde det samme forbudet på fredag, og Pájara i dag.

Aemet melder at temperaturene vil gå ørlite ned i dag, og falle ytterligere i morgen og utover i uken. For søndag er det gulvarsel kun på Fuerteventura og Lanzarote, og mandag ingen advarsler om høy temperatur.