Sanddis fra Sahara har lagt seg over Kanariøyene i dag
Målinger fra værinstituttet Aemets målestasjoner for luftkvalitet viser at sanddis fra Sahara har lagt seg over Kanariøyene i dag, torsdag.
På Gran Canaria, Lanzarote og Fuerteventura blir luftkvaliteten betegnet som ugunstig, svært ugunstig eller ekstremt ugunstig for helsen på alle målepunktene i formiddag.
Flertallet av målepunktene på Tenerife og to målepunkter på La Gomera viser en luftkvalitet som er ugunstig for helsen.
Sanddisen er et værfenomen som kalles calima, og innebærer at luften kan bli ugunstig for helsen, særlig for mennesker med luftveisproblemer eller hjerte- og karsykdommer.
Ifølge calima-modellen Skyron, vil sanddisen tetne til på fredag og lørdag, og begynne å tynnes ut først på søndag 20. mars.
Det har vært flere omganger med calima i år.
Været på Kanariøyene er fortsatt ustabilt i dag, med vekslende skydekke og spredde regnbyger i en del områder, mest i innlandet og i nord, etter at stormen Celia sveipet over øygruppen tidligere i uken.
Dette bør du gjøre under en sterk calima
Når calimaen blir riktig ille, pleier helsevesenet på Kanariøyene å anbefale at man unngår fysisk aktivitet utendørs, holder seg mest inne med dører og vinduer stengte, og drikker mye vann.
I fem dager fra calimaen starter er det økt fare for infeksjoner i pusteapparatet. Barn og folk med dårlig helse er mer utsatt.
Ofte blir du tørr i munnen og sår i halsen og øyene under en sterk calima. Du kan også få rar smak i munnen, og sterkere slimutvikling i nese og svelg enn vanlig.
Verdens helseorganisasjon (WHO) har satt grensen for helsefare til 50 mikrogram PM10-partikler per kubikkmeter luft i døgngjennomsnitt.
PM10 er partikler med diameter opptil 10 mikrometer.