Stormen herjer videre på Kanariøyene i dag og i morgen

Vinterstormen har så langt forårsaket strømbrudd, utfall av mobilnettet, skred og andre problemer på Kanariøyene i går, og raser videre i dag.

Flere veier ble stengt av ras, greiner og trær som blåste over ende i går. Foto: Sivilforsvaret, La Gomera

Lyktestolper, gjerder og trær har blåst over ende, og ras har ført til flere stengte veier, melder nødsentralen og trafikkverket på Twitter.

Orkan i kastene

I høyfjellet på Tenerife og La Palma ble det målt orkan styrke i de kraftigste vindkastene onsdag på værinstituttet Aemets målestasjoner.

Sørøst på Gran Canaria ble det målt full storm i vindkastene.

Samtidig var det bare frisk bris i de sterkeste vindkastene som ble målt i Puerto de Mogan sørvest på Gran Canaria, og liten kuling i Maspalomas sør på øya.

I morgentimene i dag er det målt opptil sterk storm i kastene i fjellområder, og orkan i kastene på nærmere 3000 meters høyde på Tenerife.

Over 80 millimeter nedbør

Det falt 84,8 millimeter nedbør i San Mateo nord på Gran Canaria i går. I fjellområdet Las Tirajanas på Gran Canaria kom det 72,4 millimeter.

Mange andre steder har det også kommet store mengder nedbør, men i Puerto de Mogan kom det bare 0,4 millimeter, og i Maspalomas 0,1 millimeter.

Fra midnatt til klokken 7 i dag ble det målt 53 millimeter nedbør i Roque de Los Muchaachos på La Palma, 42,2 millimeter i Puntagorda. og 23,4 i Las Tirajanas på Gran Canaria.

Vannreservoar får etterlengtet påfyll

I Gran Canarias største vannreservoar Presa de Soria har vannstanden steget med over tre meter, skriver øyrådet i en Twitter-melding. 

I Puerto de Mogan er det målt 0,4 millimeter i dag, og i Maspalomas 0,1. Vinden disse to stedene er omtrent som i går.

Oransje farevarsel i dag

I dag, torsdag. er det oransje farevarsel fra Aemet for sterk vind over hele Gran Canaria, de høyeste områdene av La Palma og Tenerife, nordvestsiden av Tenerife, og hele La Gomera og El Hierro.

Der kan det bli opptil orkan i de kraftigste vindkastene.

Det er også gult varsel for nedbør på alle Kanariøyene. Dessuten er det gult varsel for høye bølger på alle øyene. Dette gjelder også både onsdag og torsdag.

Fredag er det med gult varsel for nedbør og bølger på alle Kanariøyene, og oransje for vind i de høyeste områdene av Gran Canaria og La Palma, den nordlige delen av Tenerife og hele La Gomera og El Hierro.

Direktoratet for sikkerhet og beredskap har også sendt ut farevarsel.

Lørdag 9. januar er  det foreløpig ingen farevarsel for Kanariøyene, men det er meldt vind og nedbør.

Tags