Storm i Atlanterhavet styrer trolig klar av Kanariøyene

Den subtropiske stormen Theta, som kan utvikle seg til en syklon, beveger seg østover i Atlanterhavet, og  kommer trolig til å gå nord for Kanariøyene.

Slik spår National Hurricane Center at stormens bane vil bli. Illustrasjon: NHC/Canariajournalen

De siste prognosene i dag fra National Hurricane Center i Florida, viser at stormsentrum vil ligge nord for Kanariøyene om cirka fem døgn, og at det er sannsynlig at den vil bygge seg opp til en tropisk syklon. Vindstyrken anslås til å ligge i overkant av 90 kilometer i timen fra onsdag til søndag.

Uværet fikk statusen subtropisk storm i natt, etter å ha bygd seg opp i styrke de siste par dagene.

Den beveger seg med en fart på cirka 10 knop (cirka 19 kilometer i timen) østover.

En tropisk syklon er ekstreme lavtrykk hvor vinden snurrer rundt i sentrum.

Offisielle internasjonale definisjoner sier dette: Et tropisk lavtrykk har vind opp til 17 meter i sekundet. Tropisk storm har vindstyrke mellom 17 og 33 meter i sekundet, mens tropisk orkan eller taifun har vindstyrke på over 33 meter i sekundet (119 kilometer i timen).

Begrepet tropisk lavtrykk brukes ofte om alle tre kategoriene. 

Vindretningen er mot klokka (fra vest til øst) på den nordlige halvkule, og med klokka (fra øst til vest) på den sørlige halvkule.

Ytterkanten av stormen vil trolig streife Kanariøyene, og kan gi en del vind og nedbør, særlig i nord.

Værmeldingen fra det meteorologiske instituttet Aemet viser vekslende skydekke i enkelte områder torsdag og fredag, men ikke spesielt sterk vind, og temperaturer på 25-31 grader ut uken i lavere strøk.

Aemet skrev imidlertid i Twittter-meldinger mandag at de holder et øye med stormens utvikling. Det er uhyre sjeldent at stormer rammer Kanariøyene direkte, men det hender at stormenes ytterkanter streifer over øygruppen.

Tags