Piskende vind og svevestøv preger julaften på Kanariøyene

Værvarslene for julaften har slått til for fullt på Kanariøyene: En tett sanddis fra Sahara (calima) ligger i luften og vindkastene er oppe i full storm enkelte steder og skaper skader og problemer.

Slik så luften ut på Gran Canaria i formiddag, full av sandstøv fra Sahara. Solen er knapt synlig. Utover dagen har sanddisen blitt enda tettere. Fra punktet hvor bildet er tatt er det i klarvær utsikt til kystlinjen tolv kilometer unna og langt utover horisonten i havet. På bildet er sikten nede i rundt fire kilometer. Foto: Canariajournalen

Selv om temperaturen ligger godt over 20 grader i lavlandet, klager folk over at vinden er kald, og pakker seg godt inn i klær. På de vanligvis så fullpakkede turiststrendene er det lite liv å spore.

På grunn av sanddisen som har blåst inne fra Sahara, er sikten redusert til tre-fire kilometer.

Sterk storm i vindkastene

Vindkastene har vært oppe i sterk storm i Pájara på de østlige kanariøya Fuerteventura i dag, og full storm flere andre steder, særlig på de vestlige øyene, viser målingene til værinstituttet Aemet.

Den vedvarende vinden ligger stort sett fra kuling til sterk kuling.

Kuling i Las Palmas

I Las Palmas nord på Gran Canaria blåser det også kuling i dag. Sør på Gran Canaria er vinden også merkbar, men langt ifra like ille:

I Maspalomas har kastene vært oppe i liten kuling, og i Puerto Rico lenger sørvest i stiv kuling.

Mange vindskader

En seilbåt har slitt seg fra fortøyningene i vinden og ligger og slår mot moloen ved seilklubben i Las Palmas.

På Playa Blanca på Fuerteventura har det oppstått skader på flere båter, og et kjøpesenter i Adeje er evakuert på grunn av en skade på taket.

Flere steder på Kanariøyene har trær, stolper, kraftledninger, lamper, skilt og gjerder blåst over ende og skapt problemer for trafikken.

Parkerte biler er truffet av både kraftledninger og fallende grener i Las Palmas. I bydelen Triana i Las Palmas har et fallende tre knust vinduer på en bygning.

Det er foreløpig ikke meldt om noen alvorlige hendelser som er forårsaket av været.

Det er gulvarsel  fra værinstituttet Aemet for svevestøv på alle Kanariøyene i dag og for vind på de vestlige øyene Tenerife, La Gomera og La Palma.

Hold deg oppdatert!

Følg oss på Facebook!

Foto: Calima i ettermiddagssol 24. desember på Gran Canaria 

Tags