Nesten 44 grader varmt på Gran Canaria i går

I går gikk temperaturen igjen i taket på Gran Canaria. I Tasarte vest på øya ble det registret hele 43,9 grader klokken 16.10 på værinstituttet Aemets målestasjon.

Sommeren har vært drepende varm på Gran Canaria i fjor og i år. Foto: Hugo Ryvik

Tasarte var imidlertid det eneste stedet hvor temperaturen passerte 40 grader på Kanariøyene i går.

På de neste plassene følger tre andre målepunkter på Gran Canaria:

I Lomo Pedro Alfonso sør på Gran Canaria ble det målt 39,6 grader, Las Tirajanas, også i sør, registrerte 39,2, og Agüimes i sørøst 38,5.

Varmest i høyden under calima

Disse fire målepunktene har vært gjengangere på temperaturtoppen i sommer.

De ligger alle et stykke opp i fjellene, og under en såkalt calima med sandfylte, tørre og varme luftstrømmer som kommer fra Sahara, er det vanlig at det er varmere i høyden enn i lavlandet. Calimaer påvirker de høyere luftlagene mest.

Denne sommeren og forrige sommer har vært preget flere omganger med calima og ekstrem hete på Kanariøyene. Juli i år var den fjerde varmeste på 40 år.

Enorm rekkevidde for Sahara-støvet

Årlig er det cirka 20 calimaer på Kanariøyene, vanligvis flest om sommeren.

En calima som traff Kanariøyene i juli i år spredde seg videre over Atlanterhavet helt til Yucatan i Mexico og Texas, en avstand på cirka 8000 kilometer.

Et forskningsprosjekt er startet for å studere værfenomenet nærmere. I en omtale av prosjektet skriver Aemet at tørre områder i Nord-Afrika står for cirka 70 prosent av de globale støvutslippene.

Støvet har globale påvirkning på mange aspekter av klimaet, marine bio- og geokjemiske prosesser som påvirker dyrkbarheten, luftkvaliteten og menneskets helse.

Hensikten med prosjektet

  • Identifisere værscenarier som resulterer i transatlantisk spredning av av støv.
  • Utvikle metoder for analyse som kan identifisere særskilte støvmasser på forskjellige innsamlingssteder.
  • Studere endringer i støvets sammensetning og tilstand under den transatlantiske transporten. 

Målekampanjer hver sommer

Et senter for atmosfærisk forskning i Izaña på Tenerife (CIAA) har hver sommer intense målekampanjer av støv fra Sahara.

Senteret samarbeider med universiteter i Lille, Puerto Rico og Miami for å få samtidig måling og innsamling av støv i Senegal, Barbados, Puerto Rico og Miami.

Her kan du se en illustrasjon av støvmåling på Tenerife i sommer.

Med hjelp av dette samarbeidet, tre modeller for å forutse støvspredning (Skiron, Barcelona Dust Forecast og GEOS), og bilder fra Agua-satellitten til Nasa Modis, klarte forskerne å følge en støvsky i juli hele veien fra den blåste ut fra Sahara, gikk over Atlanterhavet og endte i Miami.

Her er en illustrasjon av en støvsky på vei over Atlanteren i juli.

Satellitten tok bilder av støvskyen over Kanariøyene 19. juli, målestasjonen i Barbados fanget den opp 25. juli, og til Miami kom den 28 juli.

Gult varsel i dag

I dag er den nåværende calimaen litt svakere, men det er fortsatt gult varsel for høye temperaturer på Gran Canaria, El Hierro, La Palma og La Gomera.

I morgen er det slutt på gulvarselet på Kanariøyene i og med at temperaturen faller noen grader.

Tags