Kanariøyene har hatt 35 hetebølger på 40 år

Siden 1975 er det registrert 35 hetebølger på Kanariøyene, og 80 totalt i Spania. 

Canteras Las Palmas

Det blir svette dager på strendene for mange når det er hetebølge på Kanariøyene, men mange foretrekker å holde seg i skyggen når heten er på det mest intense.

Den mest langvarige hetebølgen på Kanariøyene kom i 1976, ifølge det meteorologiske instituttet Aemet. Den varte fra 28. august til 10. september det året.

Lengst og sterkest

Hetebølgen i disse to ukene var imidlertid ikke av de sterkeste og mest vidstrakte på Kanariøyene.

Temperaturavviket var 2,3 grader, og det var bare de fire vestlige Kanariøyene i provinsen Santa Cruz de Tenerife som ble rammet.

Den sterkeste hetebølgen varte fra 5. til 15 august samme år.

Da ble alle Kanariøyene rammet, og temperaturavviket var hele 6,1 grader.

Ny definisjon av hetebølge

Aemet har fullført en studie av hetebølger i Spania. Ut ifra resultatene, har de laget mer nøyaktige definisjoner av hva som kan kalles hetebølger.

Tre faktorer spiller inn: Temperatur, varighet og hvilke territorier det gjelder.

For å bli definert som hetebølge av Aemet, må målestasjonene registrere temperaturer over terskelverdiene for unormalt avvik i minst tre dager på rad.

Slik beregnes terskelverdien

Terskelverdien er en 5 prosent-beregning basert på målinger av maksimumstemperaturer i perioden 1971-2000 i juli til august, og varierer forskjellige steder i landet ut ifra hvilke territorier de tilhører. Slik blir den beregnet:

Månedene juli og august utgjør 62 dager per år, totalt 1860 dager i referanseårene 1971-2000.

De fem prosent varmeste dagene utgjør 93 dager av dette. Den laveste maksimaltemperaturen av disse 93 dagene blir terskelverdien.  

Totalt er det 137 målestasjoner i Spania som blir tatt med i beregningene. Seks av disse fins på Kanariøyene.

Hetebølge på Kanariøyene i mai

Den ekstreme varmen i Spania i mai kvalifiserte for eksempel til å definere hetebølge på Kanariøyene, men ikke i Valencia, selv om temperaturen kom opp i 42 grader i Valencia.

Dette fordi maksimumstemperaturen om sommeren i Valencia i perioden 1971-2000 har ligget høyere enn på Kanariøyene. Dermed gir ikke 42 grader et stort nok avvik til å kvalifiseres som hetebølge.

Terskelverdiene på Kanariøyene

Dette er terskelverdiene for hetebølge på Kanariøyene. Hvis disse temperaturene overskrides i minst tre dager på rad, kvalifiserer det til å defineres som hetebølge:

  • Gran Canaria: 31 grader
  • Tenerife: 33,2 grader
  • Fuerteventura: 31,8 grader
  • Lanzarote: 33,7 grader
  • El Hierro: 27,8 grader
  • La Palma: 27,5 grader

Hetebølge er ikke farlig alle steder

Den nye definisjonen kommer til nytte når Aemet skal sende ut advarsel om temperaturer som kan være skadelige for folk. Selv om det er definert hetebølge, vil det noen steder i Spania ikke være så varmt at det utgjør noen spesiell fare.

Temperaturer på 33 grader i Lugo eller 29,2 grader i Corona vil for eksempel kvalifisere til hetebølge, men er ikke farlig høye temperaturer.

Hetebølge
Temperaturkart Kanariøyene

8.august 1976 så temperaturkartet slik ut på Kanariøyene. Ill: Aemet