Calimaen fra Sahara kommer til Skandinavia ved årsskiftet

Snart kan Norge også få den tvilsomme fornøyelsen av å oppleve et snev av calima, sanddis fra Sahara i luften. Prognosene for calimaen som ligger tett over Kanariøyene i romjulen tilsier at sanden vil sige inn over Sør-Norge 30. desember.

Slik vil sandskyen ligger 30 desember, ifølge calimamodellen Skyron. Mørkere brunfarge betyr tettere sanddis. Tallene viser mikrogram støv per kubikkmeter luft nær bakken. Ill: Aemet/Skyron

Det viser calimamodellen Skyron, som har prognose for de nærmeste 120 timene fra 25. desember.

Sandstøvet som hvirvles opp over Sahara kan komme opp i høye luftlag og en sjelden gang drive enten nordover helt til Skandinavia eller sørover helt til Nord-Amerika med passatvindene.

28. november i fjor nådde også en calima helt opp til Norge.

Værinstituttet Aemet har i dag gult varsel for nedsatt sikt (under 3000 meter) i dag og i morgen overalt på alle Kanariøyene, og gult varsel for sterk vind i dag på alle Kanariøyene.

En annen ting som er spesielt med calimaen som ligger over Kanariøyene nå, er at temperaturene er uvanlig lave – vanligvis blir det varmere under en calima.

Sterk vind og bølger i dag har ført til at havnene i Salinetas og Arinaga på Gran Canaria er stengt for båter som vil legge til, og fortøyningene nord og sør i Las Palmas havn.

Fergetrafikken mellom Kanariøyene har også problemer, og fergeselskapet Fred Olsen har kansellert enkelte avganger.

Dette er calima

I gjennomsnitt er det 20 calimaer per år på Kanariøyene med varighet fra en dag til over en uke.

Klikk her for å se calimabilder

Calima er et unikt værfenomen der tørr og varm østavind blåser fra Afrika ut over Atlanterhavet og tar med seg sandstøv fra Sahara. Det fører til at temperaturen på Kanariøyene ofte, men ikke alltid, blir veldig høy.

Sandstøvet gjør at sikten kan bli dårlig, og støvet legger seg over alt. Det kan også gi helseplager og være farlig for folk med luftveisproblemer.

Ofte er det varmere jo høyere opp du kommer under en calima.

Høytrykk langt nord og lavtrykk i sør

Værfenomenet kan oppstå når det subtropiske høytrykket ligger langt nord, og det er lavtrykk sør for Kanariøyene. Det hender at det kommer nedbør samtidig med calimaen, men det skjer svært sjeldent.

Nyere forskning på værfenomenet, utført av det astrofysiske instituttet på Kanariøyene, IAC, har avdekket at det oppstår etter at det har vært perioder med fukt og regn i et geografisk område som går østover fra Atlanterhavet til Rødehavet.

Cirka to måneder etter fuktperioden begynner sandstøvet å blåse i retning Kanariøyene.