Brennheten fester grepet om Kanariøyene igjen

Etter tre lange varmebølger hittil i sommer, har det vært noen dager med normale sommertemperaturer på Kanariøyene, men nå stiger temperaturen igjen.

Illustrasjonen viser hvordan Aemet ser for seg temperaturutviklingen i San Bartolome de Tirajana kommune sør på Gran Canaria, som ofte har blant de de høyeste temperaturene under en calima. Rød kurve er maksimumstemperatur, blå er minimumstemperatur. Ill: Aemet.

En ny calima, det vil si varme luftstrømmer fra Sahara som inneholder mye sand, har kommet inn over Kanariøyene i dag. 

Ikke like varmt

Det ser imidlertid ut til at det ikke blir riktig så hett som under de foregående varmebølgene, da det ved flere tilfeller ble registrert over 40 grader og helt opp til 43,9 grader tidligere i august:

Temperaturene er ventet å stige fra lørdag til det topper seg mandag på rundt 38 grader eller mer på de varmeste stedene på Gran Canaria, ifølge værvarselet til værinstituttet Aemet. 

Nattetemperaturen er meldt å ligge helt oppe i rundt 27 grader de samme stedene.

Varmest oppe i fjellstrøkene

Som vanlig under en calima, blir det varmest i høytliggende strøk og noe mindre varmt ved kysten og andre lavtliggende områder.

På onsdag/torsdag viser calimamodellen Skyron at calimaen beveger seg sørover, bort fra Kanariøyene, og Aemets temperaturvarsler indikerer rundt 35 grader som høyeste temperatur på onsdag og 29 på torsdag.

31,5 grader i formiddag

På fredag målte Aemets værstasjoner over 30 grader kun på Lanzarotes flyplass (30,3) og i San Bartolome de Tirajana på Gran Canaria (30,1).

Klokken 11 i dag var temperaturen allerede oppe i 31,5 grader i San Bartolome de Tirajana.

Tags