Enda en varmebølge med sanddis på vei mot Kanariøyene

Etter bare et par dagers pustepause med temperaturer ned mot normalen, kommer en ny hetebølge inn over Kanariøyene som kan gi opp imot 40 graders varme fra tirsdag av.

Illustrasjonen viser minimumstemperatur til venstre og maksimumstemperatur til høyre på Kanariøyene mandag, tirsdag og onsdag, med fargeskala for temperatur til høyre. Fra tirsdag/onsdag kan det ble over 40 grader igjen. Øyer fra venstre: El Hierro, La Palma, La Gomera, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote. Ill: Aemet

På lørdag ble det målt over 40 grader en rekke steder på Kanariøyene, særlig på Gran Canaria, og helt opp i 43,8 grader som høyeste offisielle måling, men søndag begynte temperaturen å stabilisere seg på normalt nivå igjen.

Det blir imidlertid en kortvarig glede:

Allerede på tirsdag skal temperaturene igjen opp på et nivå som gjør at værinstituttet Aemet i dag har gitt gult risikovarsel for Kanariøyene på tirsdag og onsdag, og oransje på Gran Canaria.

Temperaturen kan igjen komme opp i over 40 på Gran Canaria, ifølge spådommene. Varme, tørre luftstrømmer kommer på nytt inn over Kanariøyene fra Sahara.

Med på kjøpet kommer store mengder sand, et værfenomen som kalles calima og kan være helsefarlig for mennesker som har luftveisproblemer. 

Den nye hetebølgen blir spådd å vare inn i helgen og først begynne å dabbe av for alvor på søndag. Under en calima er det vanligvis betydelig varmere oppe i høyden enn i lavlandet.