Ekstremt varmt, tørt og mange calimaer på Kanariøyene i november

I november var det mye varmere, noen steder svært mye varmere enn normalt på Kanariøyene, og mer enn dobbelt så mange episoder med støvdis fra Sahara (calima) som normalt.

November var preget av mye sol og varme på Kanariøyene, men også unormalt mye svevestøv. Foto: Pixabay

Det kom også mye mindre nedbør enn det pleier å gjøre i november, ifølge en væranalyse fra det statlige værinstituttet Aemet.

Det var fire episoder med calima i november, over dobbelt så mange som det gjennomsnittlig pleier å være. Disse kom 8.-9., 11.-13., 16 og 20. november. Sikten var aldri under 600 meter.

Det er for øvrig calima også nå på Kanariøyene, den første i desember, og det har vært hele 34 calima-episoder hittil i år.

To særlig hete perioder i november

Måneden har vært svært varm på over halvparten av Kanariøyene, og ekstremt varmt på nordkysten og i Jandía i forhold til hva det det pleier å være.

I gjennomsnitt har temperaturen på Kanariøyene ligget godt og vel én grad over det normale for referanseperioden 1981-2010.

Bare på høyder over 2200 meter har det vært normal temperatur eller kaldere.

Det var særlig i periodene 8.-12. og 21.-22. november at temperaturene var høye. På det varmeste var det over 30 grader i Adeje, Güímar, La Aldea, La Victoria, Pájara, Tacorón (34,3 grader den 12. november), Tacoronte, Tasarte, Teguise og Telde.

Mange tropenetter 

Antallet tropenetter ved kysten var ti, dobbelt så mange som normalt for november. I Pájara ble det registret 25 tropenetter, og i Agaete, Mogán og Valverde 20.

På værobservatoriet i Santa Cruz de Tenerife ble det registrert den tredje høyeste temperaturen siden 1931, likt med 1995 og bare lavere enn i 1997 og 2006.  

Varmt i havet også

Temperaturen i havet var 23,2 grader i sør og 22,9 nord, henholdsvis 0,4 og 0,3 høyere enn normalt ut ifra gjennomsnittet de siste 15 årene.

Solen har vært fremme 15 prosent mer enn normalt i november, bortsett fra på La Palma og nord på Tenerife, hvor det har vært 25-30 prosent mindre sol enn normalt.

Stort sett veldig lite nedbør

Nedbøren har bare vært som normalt på La Palma, sør på El Hierro og i høyere strøk på Tenerife. På resten av Kanariøyene har det vært fra tørt til svært tørt i likhet med de foregående månedene.

Det var to regnperioder. Den første kom mellom 3. og 7. november på de vestlige Kanariøyene og mest på La Palma, hvor det kom 100 millimeter.

Neste regnepisode kom fra 24. til 26 november, også denne gangen på de vestlige øyene.

Tags