Søker løsning for ferieboliger som leies ut ulovlig

Regionsregjeringen på Kanariøyene prøver å finne en løsning for at ferieboliger som i dag leies ut ulovlig i henhold til lovverket, kan bli lovlige.

Mange risikerer høye bøter hvis de leier ut private boliger til turistformål på Kanariøyene. Foto: Hugo Ryvik

Det sa Kanariøyenes president, Paulino Rivero, i et møte på Tenerife i går med Doris Borrego, president i en forening for ferieutleie på Kanariøyene, skriver Laprovincia.es.

Mange bor i privateide ferieboliger

Ti prosent av turistene som kommer til Kanariøyene bor i slike ferieboliger, som for det meste er privateide av familier eller enkeltpersoner.

Det utgjør omtrent 1,3 millioner turister, og antallet har økt de siste årene med hjelp av nye markedsføringskanaler på internett.

1 milliard euro

Inntektene fra denne utleien er cirka én milliard euro årlig, ifølge Borrego, 34 prosent av turistomsetningen på Kanariøyene. Direkte og indirekte sysselsetter denne aktiviteten 33 prosent av de som jobber i turistsektoren.

Viseministeren for turisme på Kanariøyene, Ricardo Fernandez de la Puente Armas, la problem fram i det kanariske parlamentet for komiteen for turisme i går.  

Problemet er at utleievirksomheten faller mellom flere stoler i loven for modernisering av turismesektoren og utleieloven, begge vedtatt for cirka ett år siden. Hotelleiere og andre profesjonelle utleiere ser dessuten på det som urettferdig konkurranse.

Mangler offentlig register

I dag mangler det offentlige register for slike ferieboliger.

Utleierne fyller ofte ikke ut påkrevde skjema som skal være tilgjengelig for politiet med navn og informasjon om leietakerne, og de blir ikke kontrollert i forhold til blant annet sanitære forhold, brannsikkerhet, og sikring av svømmebasseng.

For mange familier på Kanariøyene er leieinntektene fra ferieboliger et umistelig tilskudd til økonomien. En hel del familier har det som hovedinntekt. De fleste betaler skatt på utleien. 

Bøter på opptil 60 000 euro

De som blir tatt for ulovlig utleie, risikerer høye bøter, men mange klager på at reglene er vanskelige å forstå. Over 7500 bøter på mellom 18 000 og 60 000 euro er utdelt hittil.

Mange har blitt skremt av utsiktene til å bli bøtelagt, slik at en hel del ferieboliger har forsvunnet fra markedet.

Tags