Dyreparkansatt som ble skadet av sjimpanse er utenfor fare

En arbeider ved dyreparken Oasis Park på Fuerteventura, som ble stygt skadet da tre sjimpanser flyktet fra sine bur på fredag, skal nå være utenfor fare.

Tre personer ble skadet, en alvorlig, da tre sjimpanser angrep ansatte og eiere av Fuerteventura Oasis Park. Den alvorlig skadede er nå utenfor fare. Foto: Oasis Park

Arbeideren skal ha blitt operert for skadene ved universitetssykehuset i Las Palmas de Gran Canaria, blant annet med plastisk kirurgi.

Oasis Park beklager i en pressemelding i dag den «uheldige hendelsen som førte til at tre personer ble skadet», som de uttrykker det. Menneskelig feil var årsaken til at sjimpansene kom seg ut, hevder de.

Eierne også skadet 

De andre to, som er eiere av dyreparken, fikk mindre skader. De skal nå være tilbake i sine hjem.

Da sjimpansene kom seg ut, ble publikum evakuert fra dyreparken, og dyrene ble forsøkt skutt med bedøvelsespiler. Det lyktes ikke.

Eierne av dyreparken skal ha forsøkt å utnytte tillitsforholdet for dyrene til å leie dem tilbake til buret. Da tidsbegrensingen for sikkerhetsprotokollen ble overskredet, og dyrene fortsatt var på frifot, valgte politiet å skyte dem.

Cheeta overlevde

To av sjimpansene, Felipa og King, døde. Den tredje, Cheeta, klarte seg etter å ha blitt operert.

Cheeta og King kom til dyrehagen i 1988 etter at dyrebeskyttelsen tok dem fra en person som lot folk ta bilder av dem på gatene.  Felipa var 22 år gammel, og kom til dyreparken på 1990-tallet, også det etter et inngrep fra dyrebeskyttelsen.

Mange tidligere forsøk på å føre sjimpanser tilbake til et liv i frihet i naturen har feilet, og Oasis Park har derfor forsøkt å gi dem et best mulig liv i dyreparken, hevder de.

Retter kraftig kritikk mot dyreparken

Direktøren for The Great Ape Project i Spania (PGS), Pedro Pozas, er imidlertid svært kritisk, og legger skylden på eierne av Oasis Park for at sjimpansene kom seg fri.

Han peker på at hendelsen ligner på det som nylig skjedde i dyreparken Sa Coma i Mallorca, som PGS har klaget inn for retten i Manacor.

Pozas beskylder eierne av Oasis Park for uaktsomhet i stellet av sjimpansene, og for å mangle en sikkerhetsprotokoll de kunne følge som ville hindre rømningen og nøytralisere dyrene raskt med bedøvelse.

Han beskylder også den kanariske regjeringen for å mangel på inspeksjoner og regelverk som kan hindre slike hendelser, og for ikke å forstå at store aper ikke skal være i dyreparker.

"Martyrer"

Felipa og King er martyrer for utnyttelse av dyr som ikke skulle skje i samfunn med etisk framgang og respekt for liv, tordner Pozas.

Programmene for å holde dyrene i fangenskap har bare til hensikt å berike dyrehagene. Det eneste programmet som ikke er ren, kommersiell spekulasjon, er de som plasserer utrydningstruede arter i deres egne habitat, sier han i en uttalelse til pressen.

Ifølge PGS lever 80 prosent av apene i Spania under kritikkverdige forhold.

Tags