Skaffet falske underlag for trygd mot betaling

23 personer i et kriminelt nettverk på Gran Canaria er pågrepet for å ha laget falske ansettelseskontrakter og andre dokumenter mot betaling.

Dokumenter som ble beslaglagt av politiet i forbuindelse med pågripelsene. Foto: Policia Nacional.

Den kriminelle aktiviteten ble avslørt av det nasjonale politiet i samarbeid det lokale arbeidstilsynet og den offentlige arbeidsformidlingen på Gran Canaria i en aksjon kalt "Operasjon Storm".

Gjengen skal ha spesialisert seg på å opprette falske ansettelseskontrakter i et lite byggefirma for arbeidere som i hovedsak kom fra Spania, Nord-Afrika og Sør-Amerika, meldes det fra politihovedkvarteret på Kanariøyene.

Det lille selskapet, som ikke hadde noen aktivitet og bare ble brukt til å gjennomføre svindelen, skal ha hatt opptil 250 ansatte registrert.

Immigrasjonsadvokat

Blant de pågrepne er en advokat som er spesialisert på immigrasjonssaker og en forretningsmann, begge med sete i Las Palmas.

Advokaten hadde angivelig autorisert tilgang til datasystemet hos trygdevesenet.

De andre pågrepne omfatter seks personer fra Spania, tolv fra Marokko, fire fra Colombia og en fra Brasil.

Oppholdstillatelser

De falske dokumentene ble etter sigende ikke bare brukt til å heve arbeidsledighetstrygd, men også i forbindelse med gjenforening av familiemedlemmer.

Fiktive ansettelseskontrakter og fornyede oppholdstillatelser bidro til at dette kunne skje.

Klientene ble angivelig rekruttert av et dusin arabiske mellommenn i Las Palmas, andre steder på Kanariøyene og på det spanske fastlandet.

1000 euro for gjenforening

I første runde måtte klientene betale 100 euro til advokaten og 300 til eieren av byggefirmaet for å få ansettelsesdokumenter som viste at han hadde tjent nok, og jobbet lenge nok, til å ha rett på trygd.

Andre nødvendige dokumenter tok advokaten eller firmaeieren mellom 30 og 50 euro for å utstede.

Hvis gjenforening av familie var målet, steg prisen til 1000 euro.

1,4 millioner

De falske ansatte skal ha hevet trygd for til sammen 183 504 euro (cirka 1,4 millioner norske kroner).

Politiet utelukker ikke at flere pågripelser kan skje.