Nye veitrafikkregler og ny trafikkovervåking i år i Spania

Nye veitrafikkregler og regler for EU-kontroll samt nye måter å overvåke trafikken innføres i løpet av året i Spania, fremgår det av informasjon på trafikkverket sine nettsider. Dato er ikke fastsatt ennå. Her er en oversikt over nyhetene.

Bilvei på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Folk som blir tatt for å kjøre uaktsomt eller som tester positivt for narkotika eller alkohol mister punkter på førerkortet. Ved gjentagelse, kan førerkortet bli permanent inndradd.

Konstitusjonsretten skal avgjøre om narkotikaprøver er korrekte i tilfeller hvor føreren ikke viser symptomer på å være påvirket.

Trafikkovervåking fra luften

Åtte Pegasus-helikopter overvåker spanske veier får kameraer som kan måle kjøretøyenes hastighet fra opptil 300 meters høyde.

Fly som overvåker trafikken skal få fotograferingssystemer som for tiden blir testet.

Trafikkverket vil trolig overvåke trafikken med droner som kan oppnå en hastighet på 100 kilometer i timen og fly opptil 4000 meter høyt.

EU-kontroll

Fra 20. mai blir det endringer i EU-kontrollene der du blant annet kan velge hvilket kontrollsenter du vil ha oppfølgingskontroll etter å ha fått mangellapp i den første kontrollen.

Kjøretøy som importeres til Spania trenger ikke lenger å gå gjennom en fysisk teknisk kontroll av kjøretøyene, kun dokumentkontrollen.

Kontrollstasjonene blir bedre utstyrt med blant annet diagnosesystemer for biler produsert etter 2006.

Prisen på EU-kontrollene kommer trolig til å stige på grunn av at de blir mer omfattende.

Historiske kjøretøy

Fra i år av regnes kjøretøy som er minst 30 år gamle som historiske – tidligere var det 25 år.

Forbruk og utslipp

Fra september av blir det nye grenser for forbruk og utslipp fra kjøretøy og en ny målemetode.

Tags