Fra og med i dag er det ny fartsgrense i Spania

Fra i dag av, tirsdag 29. januar, har alle landeveier i Spania hvor fartsgrensen hittil har vært 100 kilometer i timen fått nedsatt fartsgrense til 90. De siste skiltene ble byttet ut på Kanariøyene i går.

Motorsykkel på kanarisk landevei. Nå er fartsgrensen senket til 90 på tidlgere 100-veier. Foto: Canariajournalen.

Trafikkdirektoratets mål med dette er å redusere ulykker på veiene. Hvoedvekten av dødsulykkene skjer på disse landeveiene.

De nye trafikkreglene trådde egentlig i kraft 2. januar, men det har tatt tid å skifte ut alle skiltene på de 10.000 kilometerne med veier i Spania hvor fartsgrensen er redusert.

Veier som har et fysisk skille mellom kjørebanen har fortsatt 100-grense.

Trafikkdirektoratet ønsker også å sette ned fartsgrensen til 30 i tettbygde strøk med bare én kjørebane, men dette er ikke innført på nasjonalt plan ennå.

En del byer i Spania har imidlertid innført 30-grense.

Flere nyheter i vetrafikkloven

Andre nyheter i veitrafikkloven i år er at det er strengere straff for fartsoverskridelser, uansvarlig kjøring, bruk av mobiltelefon under kjøring, kjøring i påvirket tilstand, bruk av radardetektorer og for ikke å bruke sikkerhetsbelte, hjelm eller barnesete,

Det er også strengere regler for å ta førerkort i Spania. Det kreves nå et åttetimers kurs for bilsertifikat og et sekstimers kurs for motorsykkel og moped før teoriprøve avlegges. I tillegg kreves det minst fem kjøretimer før den praktiske testen gjennomføres.

Flere endringer kommer i løpet av året

Flere andre punkter i den nye veitrafikkloven skal ratifiseres i løpet av året. Blant annet en økning av strafferammen for uansvarlig kjøring, inkludert fartsoverskridelser og fyllekjøring, fra fire til ni års fengsel.

Det blir også kriminelt å forlate et ulykkessted.

43 personer omkom i trafikkulykker på Kanariøyene i 2018, og hittil i år har 13 personer omkommet.

Tags