Fortau ufarliggjør forurensing fra 15.000 biler på Kanariøyene

Fortau langs flere bygater og torg på Kanariøyene er belagt med spesielle betongheller som  gjør om luftforurensing til ufarlige stoffer.

Disse betonghellene forandrer luftforurensing til ufarlige stoffer. Foto: PVT

Ecogranic, som hellene heter,  imiterer plantenes fotosyntese, og bruker sollys til å skape en reaksjon (fotokatalyse) som gjør forurensing som nitrogenoksider om til harmløse nitrater.

Disse blir vasket bort av regn og vind, og er gunstig for vegetasjon.

40.000 kvadratmeter fortau skal være belagt med slike heller på Kanariøyene, nok til å ufarliggjøre forurensing tilsvarende utslippene fra 15.000 biler per år, skriver avisen abc.es.

Dette skal bidra til bedre helsemessige forhold for folk som bor og oppholder seg i områdene. Effekten er garantert av produsenten, PVT i Navarra, Spania, til å vare i 25 år.

Ecogranic på Kanariøyene 

  1. Fernando Guanarteme, Luis Morote, Obispo Romo, Plaza Fray Junípero og Plaza Farray i Las Palmas de Gran Canaria.
  2. Parque Tecnológico i Cuevas Blancas, Plaza de La Laguna, Avenida de Venezuela, Travesía de Guaza og en sykkelvei mellom Mancha og La Centinela på Tenerife.
  3. La Marina de Arrecife på Lanzarote og et par steder på Kanariøyene El Hierro og La Palma.

Ecogranic kan også brukes til andre formål, slik som utemøbler, blomsterpotter.

Norsk prosjekt pågår

I Norge holder bergensselskapet Joma International på med noe lignende:

Selskapet utvikler nanokompositter som er mer effektive i å bryte ned forurensing og skitt på overflater, slik som bygningsfasader, murer og veiskiller, med hjelp av sollys.