Tobakksmugling fra Kanariøyene finansierte IRA

I desember 2014 ble en ung, norsk kvinne, fem irer og en spansk advokat arrestert for omfattende tobakksmugling fra Kanariøyene som skal ha finansiert IRAs virksomhet. Denne uken er det rettssak i Høyesterett i Madrid.

Sigarettsmugling fra Kanariøyene er et kjent fenomén for politi og tollvesen. Foto: Pixabay

Arrestasjonene ble gjort i en koordinert politiaksjon på Kanariøyene og i Malaga, Murcia og Alicante. To tidligere IRA-medlemmer er tiltalt:

Leonard "Bap" Hardy (57) og hans kone Donna Maguier (60). De ble arrestert samtidig på et hotell på Lanzarote.

Gjennomførte granatangrep i 1989

Begge er tidligere dømt for et mislykket granatangrep på britiske militærbarakker i Osnabrück i Tyskland i 1989. Donna Maguier ble midt på 90-tallet omtalt som den farligste kvinnen i Europa.

Tobakksmuglingen til Irland som angivelig finansierte IRA kom for en dag etter at terrororganisasjonen al-Qaida angrep skipet Cosco Asia i Suezkanalen med to granater i 2013, skriver avisen ABC.

Granatene ødela to konteinere som skulle inneholde møbler, men viste seg å inneholde sigaretter. Møbelfirmaet var falskt. Konteinerne skulle først til Rotterdam, deretter videre til Dublin.

Politiet fant illegale sigaretter for fire millioner euro. Disse var angivelig kjøpt i Vietnam og skulle selges i Irland.

Fulgte spor til Kanariøyene

Den videre etterforskning av smuglernettverket ledet politiet til Kanariøyene og en IRA-virksomhet som drev med illegal sigaretteksport fra Kanariøyene, hvor det fins sigarettfabrikker.

I en Grant Thornton-rapport blir det anslått at 28 prosent av sigarettene som ble røkt i Irland var smuglersigaretter, og at det ble unndratt 586 millioner euro i skatter og avgifter årlig.

IRAs tobakksmugling fra Kanariøyene har også blitt avslørt tidligere. I 2009 ble en mann anklaget i USA for å ha smuglet sigaretter for IRA fra Kanariøyene via Panama til Miami og deretter til Nord-Irland og Storbritannia.

Den spanske advokaten som ble pågrepet i desember 2014 har et kontor på Lanzarote, og politiet tror han hjalp til med hvitvasking av penger. Det er ukjent hvilken rolle politiet tror den norske kvinnen som ble arrestert hadde.

Det kriminelle nettverket skal også ha oversvømt Australia og New Zealand med billige sigaretter.

Påtalemyndigheten hevder at Maguire og Hardy ledet et internasjonalt kriminelt nettverk som tjente millioner av euro på eiendomsvindel i Spania som ble finansiert av salg av sigaretter og alkohol.

Al Quaidas virksomhet ble også delfinansiert av tobakksmugling.