Armbåndsvindlere plager turister i Playa del Inglés

Armbåndsvindel er et kjent triks i områder hvor det vanker mye turister. For tiden blir turister i Playa del Inglés utsatte for slike svindlere, skriver avisen La Provincia.

Der hvor mange turister ferdes til fots, risikerer du bli utsatt for armbåndsvindlere. Visse områder av Playa del Inglés har vært utsatt for dette i årevis i flere omganger. Foto: Hugo Ryvik

Svindelen går ut på kvinner som ser ut til å være gateselgere trer et billig armbånd på håndleddet til uoppmerksomme, forbipasserende turister som en "gave", og deretter krever fem euro i betaling.

Opptrer truende

Hvis turisten nekter å betale, blir de høyrøstede og truende, og skriker fornærmelser mot turisten. I de tilfellene hvor turisten betaler med for eksempel en 20 euro-seddel, gir svindlerne enten ikke vekslepenger tilbake eller gir tilbake alt for lite.

Det som skjer hvis turisten ikke gir seg og krever å få tilbake alle vekslepengene er at en hel gruppe med slike svindlere samler seg rundt turisten, roper fornærmelser og opptrer truende slik at turisten blir skremt og forlater stedet.

For tiden er det en gruppe på ti afrikanske kvinner som angivelig gjennomfører denne typen svindel i Playa del Inglés, ifølge gateselgere som La Provincia har intervjuet.

Gateselgere klager

Disse gateselgerne hevder at de taper penger på det fordi turistene blir skremt bort eller tror at de også driver med svindel. De hevder også at politiet nesten aldri rykker ut når de blir gjort oppmerksomme på problemet.

Politiet på sin side hevder angivelig at de aldri mottar anmeldelser på slik svindel. Turistene lar være å anmelde fordi de ikke vil ødelegge deler av ferien med å bruke tid på politistasjonen for så små beløp.

Mange skandinaviske turister har blitt utsatt for slik svindel, etter det Canariajournalen kjenner til.

Flere typer gatesvindel

Andre varianter av gatesvindel er blant annet hjertelig smilende og fingerferdige "blomsterdamer", som stikker en blomst i hånden på forbipasserende og har til hensikt å sno til seg penger, og tre-kopper-og-ball-svindel, der du skal vedde om hvilken kopp en ball ligger under - du taper alltid fordi du blir lurt, og skrapelodd der det alltid er gevinst og hensikten er å lure deg med på på utmattende salgsmøter under påskudd av at du må hente gevinsten - som regel er det timeshare-leiligheter eller ferieklubbmedlemskap de prøver å prakke på deg.

Lesere av Canariajournalen har også fortalt om en mer sjelden variant der gateselgere påstår at du har ødelagt eller skitnet til skjorter eller t-skjorter som de har fått deg til å prøve, og derfor må kjøpe varen - ofte til en ublu pris. 

Salg av piratvarer på markeder (og i en del butikker) er også et vanlig fenomen.

Tags