Stort algeflak på badestrand i Arguineguin

I går la et stort, brunt flak med mikroalger seg på Playa las Marañuelas, bystranden i Arguineguin sørvest på Gran Canaria, og algeflak ble observert langs hele kysten av Mogan kommune og helt opp til Tasarte i vest.

Alger på Las Maranuelas-sytranden i Arguineguin i går. Foto: Faksimile fra Canarias Ahora

Observasjonen er bekreftet av kommunens teknikere, skriver avisen Canarias Ahora, som publiserer flere bilder av algene.

Varsler om mer alger i dag

Nødsentralen på Kanariøyene skal i går ettermiddag ha varslet generaldirektoratet for helse om at det kan komme mer alger inn til kysten av Mogan i dag.

Forrige gang det ble observert store algeflak langs Mogan-kysten var i juli. Siden har Tenerife og La Palma vært mest plaget av algene, som er cyanobakterier av typen Trichodesmium erythraeummen.

Nå har de altså inntatt Mogan-kysten igjen.

Stenger ikke strender

Helsemyndighetene forsikrer om at strendene ikke vil er stengt på grunn av algene, og at de ikke utgjør noen stor helsefare.

Direkte kontakt bør imidlertid unngås da det kan gi hudirritasjoner.

Folk må venne seg til at det blir mer vanlig med alger på Kanariøyene, ble det sagt på en pressekonferanse i går i regi av generaldirektoratet for helse og for naturbeskyttelse på Kanariøyene.

De første algeflakene på Kanariøyene i sommer ble oppdaget 24. juni.

Det ble på nytt tilbakevist at algeveksten har noen sammenheng med utslipp av urenset kloakk, slik det har blitt hevdet fra flere hold i det siste.

Det ble også tilbakevist at algene har sammenheng med en økning av hepatitt A-utbrudd den siste tiden på Kanariøyene.

Varm sjø og sandstøv

Vilkårene for algevekstene er angivelig varmt vann, stille sjø og calima, det vil si sand som blåser inn over Kanariøyene fra Sahara og inneholder næringsstoffer for algene.

Fargen og lukten av døde bakterier gjør at de kan forveksles med kloakkutslipp.

Tags