Farlige maneter observert på Gran Canarias turiststrender

Lesere av Canariajournalen melder fra om at de har observert store antall brennmaneter av den svært giftige arten portugisiske krigsskip på turiststrender sør på Gran Canaria.

Portugisisk krigsskip på en strand på Gran Canaria. Gå rundt, ikke berør manetene og hold avstand til de opptil 30 meter lange tentaklene, de kan fortsatt brenne deg kraftig selv om de ligger på land. Foto: Hugo Ryvik

Manetene er blant annet observert på Playa del Inglés, i San Agustin, i Arguineguin, i Patalavaca og i Puerto Rico i sør.

Kommer i grupper

Portugisiske krigsskip lever i grupper og forflytter seg med vinden og havstrømmene. Når det er perioder med pålandsvind, hender det at de dukker opp på strender på Kanariøyene.

Manetene har en blålige farge og er lett å kjenne igjen når de ligger på land, men kan være vanskelige å oppdage i vannet.  Vær oppmerksom på at tentaklene kan avgi en gift selv når de ligger på land.

Giften er sterk nok til å drepe fisk på størrelse med makrell, og det er svært smertefullt å bli brent av portugisiske krigsskip. Det er registrert tilfeller der mennesker har omkommet fordi de har fått sjokk og blitt paralysert i vannet av smertene eller fått hjertestans.

Portugisiske krigsskip er mer vanlig om sommeren enn om vinteren på Kanariøyene. Døde fisk i vannkanten kan være et tegn på at det fins mange slike maneter i nærheten.

30 meter lange tentakler

Portugisiske krigsskip (physalia physalis) har tentakler som kan bli 30 meter lange. 

Giften kan normalt ikke ta livet av friske mennesker, men den intense smerten gjør at folk kan få panikk og drukne. Barn, eldre og folk med helseproblemer står mest i fare for å omkomme.

Varselflagg med teksten” Medusas” (maneter) blir satt opp ved strendene som er rammet av manetene, eventuelt varselskilt eller rødt flagg for badeforbud hvis det er mange brennmaneter.

Slik unngår du å bli brent 

Ikke undervurder situasjonen. Den eneste måten å være sikker på å unngå å bli brent er å la være å bade.

Du kan også bli brent hvis du vasser i vannkanten eller noen kaster en bøtte med vann på deg som inneholder rester av brennmaneter.

  • Ikke ta på manetene eller rester av manetene, selv ikke de som ligger på land og ser døde ut – giften kan fortsatt være aktiv.
  • Hvis du har berørt en manet må du ikke føre hendene til munn eller øyne etterpå selv om du ikke har brent deg – dette er mer sensitive områder.
  • Følg råd og advarsler på stranden (plakater, skilt, bannere, muntlige advarsler osv.) og i media. 
  • Hvis du ser maneter og det ikke er satt opp brennmanetflagg eller andre advarsler, informer nærmeste badevakt, vaktsentral eller lokale myndigheter (det spanske ordet for maneter er medusas).
  • Solkrem kan redusere risikoen for å bli brent. 
  • Barn er spesielt utsatte: Gi dem beskjed om at de ikke kan bade.
  • Barn, eldre, folk med allergi, astma eller hjerteproblemer, eller som tidligere har blitt brent av maneter, bør være ekstra nøye med å unngå kontakt med brennmaneter. 

Hvis du blir brent

  • Ikke skrap eller gni det berørte området, selv ikke med et håndkle eller sand. Det vil bare øke smerten.
  • Vask området med saltvann fra et område hvor du er sikker på at det ikke fins rester av tentakler. Vask aldri med ferskvann, urin, ammoniakk eller eddik, selv om dette kan fungere for andre typer maneter.
  • Fjern eventuelle rester av tentakler som er festet til huden med en pinsett eller lignende.
  • Bruk is eller noe annet kaldt for å lindre smerten i 5 til 15 minutter uten å gni, og unngå direkte hudkontakt med isen – legg den i en plastpose eller lignende. 
  • Ikke utsett den berørte området for sol eller annen varme. 
  • Visse geleer og antihistaminer kan virke smertestillende.
  • Hvis det er sårskader, bør det behandles med antiseptika tre ganger daglig inntil såret er leget.
  • Oppsøk hjelp hos Røde Kors, nærmeste helsestasjon, hos badevakten på stranden, legevakt eller ring nødsentralen (112) for informasjon hvis det er symptomer som kvalme, oppkast, svimmelhet, muskelkramper, hodepine, problemer med å puste, eller en generell følelse av å være syk.
  • Se opp for eventuelle allergiske reaksjoner som kan komme etter en tid.

Helserådene kommer fra Redpromar.

Respekter manetflaggene!

Hvis du ser slike flagg i strandområdene, bør du være forsiktig. Foto: Hugo Ryvik.

Tags