Brann satte landsby på Gran Canaria i fare

Treg utrykning satte en hel landsby i fare da det straks før klokken 22 i går kveld brøt ut en brann i Temisas sørøst på Gran Canaria.

Flammene kunne fort ha spredde seg til nærliggende bebyggelse under brannen i natt. Lyspunktene oppe til venstre kommer fra bolighus. Foto: Canariajournalen

Flammene slo høyt i været fra busker og trær, og glødende aske drysset over boligbebyggelsen i Temisas, snaue 100 meter fra brannen.

Faren var stor for at ilden skulle spre seg til bebyggelsen.

Beboerne kjempet alene

Innbyggerne måtte likevel lenge kjempe alene mot flammene, kun utrustet med spinkle hageslanger.

Mange fryktet at hele området ville være overtent før brannmannskapet kom på plass, ifølge innbyggere Canariajournalen har vært i kontakt med.

Sent på plass

Først etter en drøy halvtime ankom de to første brannbilene fra nabobyen Santa Lucia, hevder øyenvitner.

Langt over en time gikk før politi, ambulanse og flere brannbiler ankom fra Agüimes, som ligger bare 20 kilometer unna.

Innen den tid hadde stemningen blant befolkningen rukket å bli temmelig amper.

Veien stengt

En av årsakene til den trege innsatsen er at myndighetene har stengt veien mellom Agüimes og Temisas på grunn av noen steiner langs veien som skal være farlige.

Mange av beboerne mener at det er enda farligere å holde veien stengt, særlig nå i årets varmeste og tørreste måned, dessuten med flere varmebølger og en rekke branner på Kanariøyene.

I fjor sommer oppsto det også en brann i Temisas tett på bebyggelsen. Likevel er det ikke lagt noen plan for krisesituasjoner.

Fikk kontroll

Ifølge brannvesenet på Gran Canaria ble brannen slukket ved 5-tiden i morges. Da var 5000-6000 kvadratmeter svidd av.

Nattens arbeid betegnes som ”langt og hardt” på brannvesenets facebooksider.

Beboerne får skryt av brannvesenet for sin innsats, men kritiseres også for å ikke fjerne seg fra området når de ble bedt om det. Dermed skal de ha bidratt til å skape farlige situasjoner, mener brannvesenet.

Tags