Brennende skip er slept nærmere Gran Canaria

Skipet MV Cheshire, lastet med 40.000 tonn kunstgjødsel fra Yara i Norge som har vært i brann siden 13. august, er slept til en posisjon cirka 70 kilometer sør for Gran Canaria.

Brannen i lasterommene har vart i snart to uker. Foto: Salvamento Maritimo

Skipet lå nær Gran Canaria da det begynte å brenne i lasten, og drev til en posisjon over 200 kilometer sør for El Hierro etter at mannskapet på 24 ble evakuert.

Se filmsnutt av det brennende skipet

Nå har tre av sjøredningstjenestens båter slept Cheshire nærmere Gran Canaria igjen.

Lettere å få bukt med brannen

Hensikten er ifølge rederiet som eier skipet, britiske Bibby Lines, å få større effektivitet i nedkjølingen av lasten og brannslukkingen. Et helikopter stasjonert på Gran Canaria skal bidra i nedkjølings- og slukkingsarbeidet.

Selskapet Resolve Marine, som er eksperter på denne type branner, er leid inn for å lede arbeidet.

Det er kraftig røykutvikling fra brannen, men myndighetene forsikrer at det ikke innebærer noen fare for befolkningen eller for forurensing.

NPK-gjødsel

Kunstgjødselet som skipet frakter er ifølge Yara et NPK-gjødsel (nitrogen, fosfor og kalium) som ikke er eksplosivt.

Andre varianter av ammoniumnitratbasert kunstgjødsel har opp gjennom årene forårsaket enorme eksplosjoner i skip, fabrikker, lastebiler og frakttog.

Ammoniumnitrat blir også brukt til å fremstille sprengstoff (ANFO-sprengstoff), og har ofte blitt benyttet i hjemmelagde terrorbomber ved å blande det med dieselolje.

Røyken kan gi alvorlige øyeirritasjoner og irritere huden og luftveiene. Kystvakten har fastsatt en sikkerhetsavstand på tre nautiske mil, og varsler båter om å holde avstand, skriver avisen La Provincia.

Tags