Sjefen for kryptovaluta-firma arrestert for svindel på Tenerife

Politiet har arrestert sjefen for et kryptovaluta-selskap på Tenerife. Mannen er mistenkt for svindel.

Her blir sjefen for selskapet ført bort av politiet. Foto:Policia National

Etterforskningen startet i september, da det kom inn en anmeldelse om svindel, skriver politiet i en pressemelding. Anmelderen hadde investert i kryptovaluta. 

Mistenkelige, finansielle operasjoner ble avdekket under etterforskningen. Politiet fant også frem til 23 andre personer som de hevder har blitt svindlet.

Pyramidesvindel

Etterforskerne mener mannen ble utsatt for en såkalt Ponzi-svindel, en form for pyramidesvindel der ofrene betaler renter på sine egne investeringer, eller andres ofres nye investeringer, i dette tilfellet i kryptovaluta.

Investorene blir lovet store gevinster, men det hele er et luftslott uten reelle verdier utenom pengene som investeres. Det behøves flere investorer for at svindelen skal lykkes.

Baserte svindelen på programvare

Etterforskerne siktet seg inn på et firma som tilbød programvare for programmering av investeringsstrategier for kjøp og salg av kryptovaluta uavbrutt 24 timer i døgnet.

Selskapet hadde også et system for å kanalisere penger over i kryptovaluta via en digital lommebok. Systemet var laget slik at selskapets klienter ble distrahert fra å kontrollere investeringene.

Det ble i tillegg sendt ut informasjon til klienter om at investeringsprogramvare hadde låst seg slik at der var umulig å gå inn og sjekke.

Under dekke av distraksjonene, tok personene som var involvert i selskapet en god porsjon av klientenes penger, hevder politiet.

Kontorer og boliger gjennomsøkt

Fire av kontorene til selskapet og boliger i Adeje, Arona og Candelaria på Tenerife ble gjennomsøkt av politiet..

En mengde dokumentasjon, tre luksusbiler og elektronisk utstyr ble beslaglagt. Flere bankkontoer er sperret av politiet.

Sjefen for selskapet ble arrestert. Svindelen beløper seg angivelig til over 378 000 euro.