Sanddis, askedis og høy temperatur i dag

I dag er det  moderate mengder med sandstøv fra Sahara (calima) i luften på Gran Canaria, iblandet aske i røydisen fra skogbrannen.

Illlustrasjonsbilde: Øyrådet på Gran Canaria

Temperaturer på nærmere 40 grader er varslet et par steder i dag.

Canariajournalen kontaktet nødsentralen lørdag kveld da det ble temmelig disig og luktet sterkt av røyk i fjellet øst på øya.

Nødsentralen informerte om at røyken fra en stor skogbrann som er inne i sitt åttende døgn i fjellområdet sprer seg rundt omkring på hele Gran Canaria, alt etter som vinden skifter redning.

Røyken er imidlertid tynn som en lett dis, men gjør, sammen ed calimasanden, luften tettere og fører til nedsatt sikt noen steder.

Sikten på sørøstsiden av øya er i formiddag cirka fire-fem kilometer ut ifra en visuell bedømming. Calimaen ser ut til å vare en dag eller to, ut ifra calima-modellen Skyrons simulering.

I går ble det målt 40 grader i Agüimes sørøst på Gran Canaria. Det var Spanias høyeste temperatur på det statlige værinstituttet Aemets målinger.

I fjellområdet Las Tirajanas var det to noteringer på 39,1 og 38,1 grader, og i Tasarte ved kysten i vest ble det målt 38 grader på det meste.

Ved kysten i turistområdene i sør var det lavere temperatur.

Det var oransje temperaturvarsel fra Aemet på Gran Canaria i går, og det er det i dag også. I dag er det meldt 38 grader i Agüimes, og 35 i brannomrdet i Tejeda

På cikra 300 meters høyde i turistkommunen Mogan i sørvest er det meldt 39 grader, mens det ved kysten noen få kilometer unna er meldt 31 grader.

Tags