Røykeloven i Spania virker ikke

Andelen mennesker i Spania som røyker minst én sigarett daglig er i dag minst like høy som før røykeloven ble innført, skriver avisen El País.

Andelen spanjoler som røyker er høyere nå enn i 2005. Foto: Pixabay

Få tema har fått kommentarfeltet på Canariajournalens Facebook-side til å gløde som spørsmålet om røykeforbud.

Frontene er steile mellom mennesker som krever sin rett til å kunne røyke der de ønsker, i hvert fall utendørs, og føler seg forfulgt og diskriminert, og de som står på barrikadene for et totalforbud og er sterkt plaget av sigarettrøyk i sin nærhet.

Det gikk så langt som at enkelte skrev at de aldri mer ville feriere på Gran Canaria da det ble innført røykesoner på strender i Mogán kommune i sør og senere røykeforbud på hele Canteras-stranden i Las Palmas.

Over én av tre spanjoler røyker

En ny studie fra helsedepartementet som ble presentert på tirsdag viser at 34 prosent av spanjoler mellom 15 og 64 år nå røyker sigaretter hver dag.

Det er faktisk litt flere enn det var før røykeloven kom i 2005. Da var det 32,8 prosent.

Røykeloven fra 2005 forbød røyking på arbeidsplasser, men tillot det i mindre barer og restauranter. I januar 2011 trådde en strengere lov i kraft som også forbyr røyking på alle lukkede, offentlige steder.

Etter å ha falt til 29,6 prosent to år etter at loven kom i 2005, har andelen røykere steget igjen.

40,9 prosent har røykt tobakk i løpet av det siste året, opp fra 40,2 prosent i 2015, viser studien, som gjelder 2017.

For målet med å få folk til å røyke mindre, fungerer røykeloven med andre ord dårlig, men den har bidratt mye til å få en bedre luftkvalitet innendørs på barer, spisesteder og nattklubber.

Kjenner ikke årsaken

Helseminister María Luisa Carcedo kan ikke forklare årsaken til at flere røyker.

Hun verken utelukker eller bekrefter at det kan bli aktuelt å forby røyking i biler og i boliger hvor det er små barn, noe som vil være vanskelig å innføre i og med at det er i private områder.

Regjeringen skal lansere en ny kampanje for stoppe unge mennesker fra å begynne å røyke.

Antallet unge røykere har økt med fem prosent de siste to årene, ifølge undersøkelsen. En av fire unge mellom 15 og 17 år har røykt i løpet av det siste året, opp fra en av fem to år tidligere.

Økningen i andelen røykere kan komme av at det er flere kvinner som røyker, tror Francisco Rodríguez Lozano, president for ESPN, et europeisk nettverk mot røyking. ENSP ønsker et forbud mot røyking på strender og i biler.

- Alarmerende

Utviklingen er alarmerende, syns Regina Dalmau, presidenten for den nasjonale komiteen for forebygging av tobakksbruk (CNPT). Hun vil ha en detaljanalyse av hvilken del av befolkningen som røyker mer enn tidligere.

Både Dalmau og anti-tobakk-aktivisten Rodrigo Córdoba, tidligere president i CNPT peker på fraværet av tiltak mot røyking fra regjeringen de siste årene. Córdoba forslår økt tobakkspris og høyere sigarettavgifter.

Selv om andelen røykere har økt, har salget av sigarettpakker falt fra 4,6 milliarder i 2005 til 2,2 milliarder i 2017. En mulig forklaring som antydes er at det er flere som ruller sigaretter selv.

Tre av fire spanjoler har drukket alkohol

Studien, som heter EDADES 2017, gjelder også alle rusmiddel. Den viser at alkohol fortsatt er mest populært som rusmiddel.

75,2 prosent av befolkningen har drukket alkohol i løpet av det siste året, ned fra 77,6 prosent for to år siden. 62,7 prosent har drukket alkohol i løpet av den siste måneden, og 7,4 prosent drikker alkohol daglig, ned fra 9,3 prosent.

7,1 prosent har drukket seg beruset i løpet av de siste 30 dagene, opp fra 6,5 prosent to år tidligere. For menn mellom 15 og 24 år har 18,4 prosent drukket seg beruset de siste 30 dagene, for kvinner 12,1 prosent.

For ungdom mellom 15 og 17 år har andelen som har drukket alkohol i løpet av det siste året steget fra 58 til 60 prosent. 

Narkotikabruk i Spania

  • 11,1 prosent (ned fra 12) har brukt sedativa det siste året. 
  • 11 prosent (opp fra 9,5) har inntatt cannabis.
  • 2,2 prosent har brukt kokain.
  • 0,6 prosent har brukt extacy.
  • 0,5 prosent har brukt amfetamin. 
  • 0,4 prosent har brukt hallusinogener.
  • 0,15 prosent har brukt heroin.

Økende bruk av cannabis og kokain

I likhet med tobakksbruken har cannabisbruken økt de siste to årene.

Andelen som bruker cannabis daglig ligger fast på 2,1 prosent, men andelen som sier at de har brukt cannabis i løpet av den siste måneden har steget fra 7,3 til 9,3 prosent og det siste året fra 9,5 til 11 prosent.

For de under 18 har andelen som har prøvd cannabis i løpet av det siste året steget fra 12 til 14,3 prosent.

35,2 prosent av befolkningen mellom 15 og 64 år har prøvd cannabis minst én gang i livet. 77,7 prosent av hyppige cannabisbrukere er menn.

10,3 prosent av befolkningen har prøvd kokain minst en gang i livet. 1,1 prosent har brukt kokain i løpet av den siste måneden, og 2,2 prosent i løpet av det siste året, opp fra 2 prosent i 2015.

Kvinner bruker mer sedativa og smertestillende enn menn, men i 95 prosent av tilfellene var de på resept, og andelen er lavere enn for menn for alle andre rusmidler.

Tags