I dag startet “Karatesaken” i Gran Canarias rettssaler

Lederen og tre ansatte ved Kanariøyenes mest prestisjefylte karateskole står tiltalt for omfattende seksuelt misbruk av mindreårige elever.

Ill: Wikimedia Commons

“Karatesaken” har fått enorm oppmerksomhet i spansk og utenlandsk presse siden den ble kjent i 2010.

Tiltalen gjelder seksuelt misbruk av 99 mindreårige elever ved karatetreneren Fernando Torres Baenas karategym Gimnasio Torres Baena.

Aktoratet har begjært 621 års fengsel til sammen for de fire tiltalte, 303 av disse for hovedtiltalte alene, skriver Laprovincia.es

Kjent trener

På tiltalebenken i Audiencia Provincial de Las Palmas sitter Torres Baena som hovedtiltalt.

Han var i tillegg til å drive karategymmen også direktør ved Asociación Deportiva Canarias 81, hvor det var karateklasser for 700 elever.

Tre av hans nærmeste medarbeidere på karateskolen er også tiltalt: María José González Peña, Ivonne González Herrera og Juan Luis Benítez Cárdenes.

Gimnasio Torres Baena i Las Palmas var svært anerkjent. Elever derfra hadde vunnet over 300 medaljer på nasjonalt og internasjonalt nivå.

“Karatekult”

Men bak den glitrende fasaden hadde Baena angivelig skapt en slags karatekult der seksuelt misbruk sto sentralt.

Ved utgangen av januar 2010 kom det en rapport med sterke mistanker om seksuelt misbruk av mindreårige som hørte til karateskolen.

Misbruket kan angivelig ha pågått helt siden 1980-tallet, og omfatte flere hundre tidligere elever. Etterforskere mener at mange av disse ikke tør å stå fram av frykt for karatekulten.

Mange vitnemål

Under etterforskningen ble det hentet vitnemål fra 61 angivelige offer for misbrukene.

Ifølge aktoratet avslører disse at Baena manipulerte de mindreårige og brøt ned deres vilje slik at de lot seg misbruke seksuelt av ham selv eller andre.

Manipuleringen skal ha gjort at elevene ikke klarte å se virkeligheten. Medelevers sportslige fremganger ble brukt som bevis på at Baenas metoder var effektive, slik at det seksuelle misbruket kunne fortsette.

Påståtte orgier

Baena eide et hus på Playa de Vargas sørøst på Gran Canaria hvor det ble holdt treffer, tilsynelatende sportsrealterte for medlemmer av karategymmen.

Disse skal ha utartet i orgier med sex, narkotika og alkohol, ifølge aktoratet.

De medtiltalte i saken skal ha funnet nye elever til gymmen som han kunne misbruke.

Omfattende rettssak

Av de 61 angivelige ofrene som innledningsvis ble utspurt, er det skaffet bevis om seksuelt misbruk mot 38.

I rettsaken er disse 38, de fire tiltalte, 150 vitner og 12 eksperter kalt inn i vitenboksen.

Forsvarernes strategi er å benekte at noen av påstandene er sanne.

De hevder at det er snakk om et komplott som tidligere ansatte i Asociación Deportiva Canarias 81 står bak i et forsøk på å bringe Baena i et dårlig lys.