Langer ut mot ny lov om utleie av ferieboliger på Kanariøyene

Den kanariske foreningen for utleie av ferieboliger, Ascav, har startet et nytt opprop mot den nylig vedtatte utleieloven på Kanariøyene, som de mener er dypt urettferdig.

Kanariøyenes nye lov om privat utleie av ferieboliger gjør mange utleiere opprørte. Foto: Hugo Ryvik

Den kanariske regjeringen vedtok i mai en lov som regulerer utleie av privatboliger til turister, noe som tidligere ikke har vært regulert og dermed ulovlig.

Ascav er imidlertid dypt uenige i at utleie av ferieboliger i henhold til loven ikke er tillatt i områder som er regulert til turisme eller til en blanding av turisme og boligformål.

Underskriftskampanje

Nå har foreningen startet et nytt opprop på Change.org der de samler inn underskrifter mot loven. Oppropet er stilet til den nye presidenten i regionsregjeringen på Kanariøyene, Fernando Clavijo. I skrivende stund har oppropet fått drøyt 3500 underskrifter.

Under et møte foreningen holdt på Lanzarote på fredag ble loven kalt «juridisk, turistmessig og moralsk ikke bærekraftig». Politikere, institusjoner, forretningsmenn, planleggere og advokater var invitert til møtet.

Kaller det et bomskudd

Ifølge Ascav er loven et fullstendig bommert fra regionsregjeringen. I stedet for å regulere utleie av privatboliger til turister, har loven gjort det motsatte, nemlig gjort 90 prosent av den potensielle utleien i turistområder ulovlig, hevder de.

Foreningens talsmenn hevder også at forskjellige representanter for myndighetene tolker loven forskjellig. Teknikere i kommunene sier ikke det samme som kommunenes rådmenn på spørsmål om spesifikke privatboliger kan leies ut eller ikke, sier de.

Det skaper juridisk og administrativ usikkerhet.

1,3 millioner turister valgte denne formen for overnatting på Kanariøyene i 2014.