Spansk minister saksøker kanariske journalister for ærekrenkelse

Den spanske energi-, industri og turismeministeren, José Manuel Soria, saksøker en journalist, en redaktør og en avisutgiver på Kanariøyene for ærekrenkelse.

Jose Manuel Soria prøver for femte gang å få dømt journalister og direktører i en kanarisk avisvirksomhet. Foto: Partido Popular

Journalisten Carlos Sosa skrev i en artikkel i avisene Canarias Ahora og Eldiario.es 9. august at Soria og hans kone, sammen med en eksminister og dennes kone, bodde gratis i en uke på et hotell i Den Dominikanske republikk i sommer.

Ifølge artikkelen var de invitert av eieren av den kanariske hotellkjeden Grupo Martinon, som eier hotellet.

Usant, ifølge Soria

Soria benektet dette i en erklæring 10 august.Han hevdet at han betalte oppholdet med kredittkort, og krevde at påstanden ble dementert og beklaget i avisene.

Det skjedde ikke. Nå saksøker han Carlos Sosa, som også er direktør i Canarias Ahora, selskapet El Diario de Prensa Digital, som gir ut de avisene, og Ignacio Escolar, som er direktør i El Diario, og krever 18 000 euro i oppreisning.

Ministeren innrømmer å ha bodd i to døgn, ikke en uke, på hotellet, som heter Punta Cana Breathless, men hevder via sin advokat at han betalte oppholdet selv med sitt kredittkort. Dette skal han angivelig ha bevis for.

Ferierer videre på ulovlig hotell

I artikkelen blir det også påpekt at den nevnte hotellkjeden også driver det ulovlige femstjerners hotellet Volcan Lanzarote på Playa Blanca, hvor Soria angivelig fortsetter sommerferien med sin familie i år.

Soria skal de tre foregående årene også ha feriert med familien på dette hotellet.

Hotell Volcan Lanzarote er ett av nærmere 20 hotell på Lanzarote som ble erklært ulovlige i spansk rett etter en sak der tildeling av lisenser ble knyttet til korrupsjonssaker i kommunene Yaiza og Teguise.

Den tidligere ordføreren i Yaiza soner for tiden angivelig en fengselsstraff for korrupsjon, og står i fare for å få ytterligere en staff på opptil 25 år for omfattende korrupsjon i forbindelse med ulovlig tildeling av planleggingslisener, blant annet for hotell Volcan Lanzarote.

Årelang krig

De samme journalistene og avisene har i en årrekke skrevet en lang rekke artikler om korrupsjon der politikeren Soria har blitt stilt i et svært dårlig lys.  

Dette er den femte gangen at Soria trekker journalister og direktører i disse avisene for retten. Tre av de fire forgående sakene har han tapt.

Dette er ifølge Canarias Ahora den første gangen han går til privat rettssak; de foregående var strafferettssaker, og de økonomiske kravene har tidligere vært mellom 500 000 og 750 000 euro.

Skjult agenda?

Carlos Sosa har publisert en kommentar i Canarias Ahora der han hevder at Jose Manuel Soria er ute etter å få lagt ned avisa og gjøre journalistene, særlig direktøren, sosialt døde.

Den eneeste saken Soria har vunnet, var i 2005. Direktøren for Canarias Ahora ble dømt til å betale 4000 euro i kompensasjon og en bot på 21 000 euro.

Saken gjaldt La Favorita, en gammel tobakksfabrikk i Las Palmas som ifølge en artikkel i avisa ble kjøpt for en pris som lå tre ganger høyere enn markedsverdien.

Soria var på den tiden ordfører i Las Palmas. Canarias Ahora hevder at de ble feilaktig dømt fordi de hadde et dårlig forsvar.

En av de andre sakene ble kastet ut av dommeren i etterforskningsstadiet, og i de to andre vant journalistene som Soria gikk ut mot.

Drepende biografi

I 2014 ble det utgitt en uautorisert biografi om Jose Manuel Soria,"Hechos Probados" ("Beviste fakta"), skrevet av den nå saksøkte journalisten Carlos Sosa, der han får skikkelig på pukkelen og blant annet blir beskyldt for å være korrupt, homofob og maktsyk, for å misbruke sin maktposisjon, og for å ha et ukontrollerbart sinne som han måtte gå i terapi for å tøyle.

Tags