Spansk minister trekker seg fra alle politiske verv etter avsløringer
Panama Papers-avsløringer har ført til at Spanias industri- energi- og turismeminister, Jose Manuel Soria fra Gran Canaria, i dag annonserer at han går av og trekker seg fra alle politiske verv.
En rekke avsløringer om Sorias knytninger til skatteparadisene Bahamas og Jersey har kommet i spanske aviser de siste dagene, og Soria er tatt i flere selvmotsigelser.
Nye avsløringer i går
Den siste avsløringen kom i går i avisa El Mundo, som skriver at Soria og hans bror Luis hadde kobling til selskapene BIBJ Management og BIBJ Nominees på Jersey mens han var ordfører i Las Palmas.
Tidligere i uken er han knyttet til UK Lines på Bahamas og et selskap med samme navn i Storbritannia av avisa El Confidencial, samt Oceanic Lines i Storbritannia, som hadde et selskap på Jersey som hovedeier, en avsløring som kom i avisa Canarias Ahora.
Det har også kommet fram at han angivelig har vært aktiv i andre selskap i det private næringslivet mens han var ordfører i Las Palmas.
Sorias aktive engasjement i Jersey-selskapene skal ha vart fra 1993 til 2002, og han var ordfører i Las Palmas fra 1995 til 2003.
Skader partiet
I en kunngjøring oppgir Soria mangel på presis informasjon om ting som skjedde for 20 år siden, og at han tar hensyn til den åpenbare skade situasjonen har forårsaket partiet hans, høyrepartiet Partido Popular.
Han snakket i sin erklæring om en serie feil i sine egne forklaringer de siste dagene om tidligere firmaaktiviteter fram til han gikk inn i politikken i 1995.
Tok upopulære avgjørelser
På Kanariøyene ble Soria mektig upopulær i mange kretser etter at han gikk hardt inn for prøveboring etter olje utenfor Lanzarote og Fuerteventura.
Se Sorias politiske liv i bilder på Canarias Ahora
Han har også gjort seg upopulær hos fornybar energi-tilhengere fordi han innførte en spesialavgift på solkraft.
Har klart seg lenge
Sorias politiske karriere har vært preget av stadige kontroverser.
Blant annet korrupsjonsanklager i samband med vindkraftutbygging på Kanariøyene (Eolico-saken), som var koblet til Sorias families påståtte gratis bruk i 19 måneder av luksusvillaen til en forretningsmann som skulle få bygge ut vindkraft på et offentlig område i Arinaga (Chalet-saken).
I tillegg var det Isolux-saken der avisa Canarias Ahora anklaget Soria for å manipulere tildelingen av moduler til et avsaltingsanlegg til selskapet Isolux.
Dessuten, ikke minst, den såkalte laksesaken, der han sommeren 2005 reiste til Norge med den norske forretningsmannen Bjørn Lyngs private jetfly for å fiske laks, og på festival i Salzburg med samme privatfly.
Dette skjedde på den tiden Lyng fikk klarsignal fra øyrådet til å bygge ut ferieanlegget Anfi Tauro på Gran Canaria til tross for et turismemoratorium som sa stopp til turismeutbygging. Soria var da president for øyrådet på Gran Canaria.
De siste forklaringsrundene for Soria før Panama Papers-avsløringene gjaldt påstander om at han i flere ferier hadde bodd mistenkelig billig på luksushoteller i Den dominikanske republikk og på Lanzarote, sistnevnte for øvrig på et ulovlig oppført hotell.
Aldri dømt
Til tross for alle anklagene og noen runder i rettssalene, har Soria aldri fått noen kjennelser mot seg i domstolene i disse sakene, og har beholdt sine politiske stillinger fram til i dag.
Han har imidlertid vet ett tilfelle fått en journalist dømt for påstått falske anklager.
Dette er selskapene hvor Jose Manuel Sorias navn har dukket opp:
- UK Lines (Storbritannia)
- UK Lines (Bahamas)
- Oceanic Lines (Storbritannia, 80% eid av et Jersey-selskap)
- BIBJ Management og BIBJ Nominees på Jersey
- Oceanic Consignataria (Spania)
Sorias politiske karriere
- 1995-2003: Ordfører i Las Palmas (PP)
- 1999-nå: President for PP på Kanariøyene
- 2003-2007: President for Gran Canarias øyråd
- 2007-2010: Visepresident og minister i Kanariøyenes regionsregjering
- 2011-nå: Minister i Spanias regjering
Panama Papers
Dokumenter fra det panamanske advokatfirmaet Mossack Fonseca er lekket til Süddeutsche Zeitung, som involverte International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) og etterhvert cirka 100 nyhetsmedier i en rekke land i tidenes største avsløringssak.
Saken gjelder penger gjemt i skatteparadis. 11,5 millioner dokumenter er lekket om 214 000 selskaper som er opprettet med hjelp fra Mossack Fonseca.
Aftenposten er det eneste norske mediet som ble invitert med i gravesaken.