Nye partier og nye presidentkandidater i valget på Kanariøyene

Alt tyder på at to ferske partier vil gjøre seg sterkt gjeldene i årets regionalvalg på bekostning av tre gamle, som har delt på å styre Kanariøyene siden 1993. Forandringens vinder blåser etter år med voksende arbeidsledighet og fattigdom.

Gravide Patricia Hernandez (midten), er et nytt, ungt fjes i ledelsen for det gamle partiet PSOE. Foto: PSOE

Det venstreorienterte opprørerpartiet Podemos ble etablert i 2014, og har tatt Spania med storm.

Valgprognosene viser at partiet, ledet av 31 år gamle Noemi Santana på Kanariøyene, vil få mellom 6 og 8 av de 60 setene i det kanariske parlamentet.

Redningspakke for fattige

Podemos går inn for forandring. Et av de fremste valgløftene er en redningsplan til de 58 000 kanarierne som lever i fattigdom.

De går også hardt inn for å få bukt med korrupsjonen i Spania, og er for progressiv skatt.

Partiet vil at helsetjenester og utdanning skal være i offentlige hender, og vil stoppe privatiseringen av offentlig sektor.

Tilgang på ferskvann er en menneskerettighet som må sikres for alle innbyggere gjennom offentlig eierskap, synes partiet, og de vil ha en ny energimodell basert på ren energi, energisparing og effektivisering.

Fremmer landbygden

Partiet går også inn for å konservere og sikre bosettingen på landsbygden, og for å dreie landbruket mot økologisk dyrking.

Dessuten vil de ha en ny lov som sikrer dyrenes rettigheter. De er også for selvbestemt abort.

Blå og grønn økonomi

Ciudananos (C’s) er en annen nykommer på Kanariøyene, og er ledet av en enda yngre kvinne, Melissa Rodriguez (28), som har en master i fornybar energi. Partiet ligger an til å få mellom 3 og 6 seter.

C’s går til valg på å skape en blå økonomi basert på havets ressurser, og en grønn økonomi basert på gjenplanting av trær på Kanariøyene. Naturområder skal beskyttes.

Dessuten vil partiet ha et system for minimumsinntekt til innbyggerne.

Fornybar energi

I likhet med Podemos går partiet inn for en ny energiplan basert på fornybare energikilder som vind, vann, bølgekraft, sol og geotermisk energi.

C’s vil også nedskalere offentlig administrasjon og øke innbyggernes medvirkning til politiske avgjørelser, blant annet gjennom folkeavstemninger i sentrale spørsmål.

Partiet går inn for å støtte lokal produksjon og håndverk.

Nye ansikter i gamle partier

Nye fjes stiller også som presidentkandidater for de tre «gamle» partiene som har vekslet på å regjere Kanariøyene siden 1993:

Nasjonalistpartiet Coalicon Canarias (CC), det sosialdemokratiske partiet PSOE, og høyrepartiet Partido Popular (PP). Sistnevnte sitter med regjeringsmakten i Spania, og de to førstnevnte utgjør den kanariske regionsregjeringen.

Kanariøyenes sittende president, Paulino Rivero (63) fra CC, trekker seg og har overlatt partiledelsen til Fernando Clavijo Batille (43). 

PSOE-lederen José Miguel Pérez (58), dagens visepresident, har også trukket seg. Ny presidentkandidat for PSOE er 35 år gamle Patricia Hernandez, som har gjort seg bemerket med sine verbale egenskaper i debatter.

PP har en minister fra Gran Canaria i den spanske regjeringen, Jose Manuel Soria, og Australia Navarro (54) stiller i år som partiets presidentkandidat på Kanariøyene.

De tre største går tilbake

CC og PP fikk 21 seter hver i det kanariske parlamentet under forrige valg. I år ligger PP an til å havne på 14-15, og CC ligger an til 15-18 seter.

PSOE ser ikke ut til å falle like sterkt, og ligger an til å gå ned fra 15 til 13-14 seter.

Det eneste av de «gamle» politiske partiene som går frem på de kanariske valgmålingene, er senterpartiet Neuva Canarias (NC), ledet av Román Rodríguez (59), som kan gå opp fra 3 til 4 seter. NC kan bli årets vippeparti hvis ikke CC går i koalisjon med PP eller PSOE og danner regjering.

Nykommerne tvilsomme til samarbeid

Podemos og C’s er i teorien også potensielle regjeringspartnere, men begge partiene har uttalt at de ikke er interessert i partnerskap med partier som fortsetter å føre den «gamle» politikken.

Ved 13-tiden på valgdagen er valgdeltakelsen omlag 27 prosent, cirka 1 prosent lavere enn i 2011.

Tags