Blå brakseier i Spania

Det ble en historisk knock-out seier for høyresiden i søndagens spanske parlamentsvalg. Dermed blir rød regjering skiftet ut med blå.

José Manuel Sorias parti PP får inn tre flere politikere fra Kanariøyene i den spanske nasjonalforsamlingen enn etter valget i 2008. Nå sikter Soria seg inn mot en av de 12-13 ministerpostene i Rajoys regjering. Foto: PP.

Det konservative partiet Partido Popular (PP) fikk 44,6 prosent av stemmene og 186 plasser i nasjonalforsamlingens andrekammer (tilsvarende "underhus"), 32 flere enn i 2008 og flest i partiets historie.

Antallet senatorer ble 148, opp 47 fra 101.

Sosialdemokratene Partido Socialistas Obrero Español (PSOE), som har sittet med regjeringsmakten siden 2004, gikk kraftig tilbake fra forrige valg.

Partiet endte med bare 28,7 prosent av stemmene og 110 plasser i andrekammeret, 59 færre enn i 2008 og det dårligste resultatet i partiets historie. Antallet senatorer ble 48, ned 41 fra 89.

Maktskiftet er dermed et faktum, og PPs leder Mariano Rajoy (56) blir ny statsminister.

Men han må pent vente til langt uti desember før han får sette seg i Spanias sjefsstol. Regjeringsskifter tar lang tid i Spania.

Lover pengestøtte og lavere skatt til firma

Misnøyen med den voksende arbeidsledigheten under PSOEs styre har uten tvil slått hardt ut. PP har gått til valg på bedre vilkår for bedrifter som nyansetter.

Partiet gir løfter om pengestøtter for ansettelser i bedrifter og lavere skatt, og foreslår at staten skal betale arbeidsgiveravgift for nyansatte i en periode.

Lønnsforhandlingene skal bli sentrale i stedet for lokale, og det skal bli lettere å si opp ansatte

Ni plasser til PP

I provinsen Las Palmas de Canarias fikk PP fem plasser i andrekammeret og PSOE to, og i Santa Cruz de Tenerife ble det fire til PP og to til PSOE.

Det vil si at Kanariøyene får ni PP-politikere i andrekammeret, en fremgang på tre, og PSOE bare fire, en tilbakegang på tre.

Nasjonalistpartiet Coalición Canaria-Nueva Canarias (CC-NC-PNC) på Kanariøyene får også to seter i nasjonalforsamlingens andrekammer.

51 prosent på Gran Canaria

PP fikk cirka 48 prosent av stemmene på Kanariøyene, PSOE fikk under 25 prosent.

I provinsen Las Palmas de Gran Canaria gikk cirka 51 prosent av stemmene til PP, cirka 26 prosent til PSOE, og drøyt 11 prosent til CC-NC-PNC.

I Santa Cruz de Tenerife fikk CC-NC-PNC noen flere stemmer på bekostning av PP, slik at PP der fikk nærmere 45 prosent, PSOE drøyt 23 prosent, og CC-NC-PNC nesten 20 prosent.

Valgdeltakelsen på Kanariøyene var 63,71 prosent. I Spania totalt var deltakelsen 71,69 prosent.

Soria får trolig ministerpost

En ekstraordinær fremgang, sier PPs leder på Kanariøyene, en strålende fornøyd José Manuel Soria.

Mye tyder på at Soria får en av de 12-13 ministerpostene i Rajoys regjering. Rajoy har tidligere beskrevet Soria som en mann som er forberedt, erfaren, kompetent, seriøs og pålitelig, og en type politiker som Spania ifølge Rajoy behøver i disse tider.

Tags