Gran Canarias vakreste strand er fortsatt tilsølt av giftig olje

Fortsatt er det oljesøl på flere strender sørvest og vest på Gran Canaria, over fem uker etter at tråleren Oleg Naydenov sank. Blant annet på den vakre Güi-Güi-stranden. 

Slik så det ut på Güi-Güi-stranden på Gran Canaria på tirsdag. Oljen er både miljøfarlig og giftig, og kan fremkalle kreft. Foto: Ben Magec

Det fins ikke noe ryddemannskap er på plass for å fjerne sølet, hevder miljøorganisasjonen Ben Magec.

Elleve av Gran Canarias strender i sør og sørvest er blitt tilgriset med olje fra tråleren Oleg Naydenov, ifølge Ben Magec.

Disse strendene har blitt tilgriset

Strendene som er rammet så langt er Playa del Cura, Maspalomas, Meloneras, El Perchel, Veneguera, La Cantera, Los Secos, Tasarte, Tasartico, Güi-Güi og La Aldea, hevder Ben Magec.

Andre kilder har tidligere rapportert om olje på Tauro- og Taurito-strendene også. I tillegg rapporterte folk i forrige uke på sosiale medier om at badegjester på Amadores og Puerto-Rico-strendene fikk olje på seg.

Ikke noe ryddemannskap på plass

Myndighetene har hatt renseaksjoner i gang og fjernet en hel del av oljen, men på langt nær nok, mener miljøorganisasjonen.

De så angivelig ikke snurten til ryddemannskap under en befaring sørvest på Gran Canaria på tirsdag.

Beskyttet naturområde

Under befaringen registrerte Ben Magec blant annet oljesøl på Güi-Güi-stranden, som er regnet for å være den vakreste på Gran Canaria, og ligger i et beskyttet biosfærereservat.

På El Perchel-stranden skal tilstanden ha vært enda verre enn på søndag.

Oljen kommer fra drivstofftankene til den russiske tråleren Oleg Naydenov, som ligger på 2700 meters dyp 27 kilometer utenfor Maspalomas sør på Gran Canaria.  Skipet sank 14. april.

Giftig og miljøfarlig olje

Det skal være en drivstofftype som går under betegnelsen Bunker C eller Fyringsolje nr. 6, en tung fyringsolje med høy viskositet. Foreløpig har det ikke kommet fram nøyaktig hvilken sammensetning oljen har.

Generelt innebærer denne typen olje en helserisiko fordi den inneholder mye polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH).

Disse stoffene er en miljøforurenser som er giftig for både dyr, mennesker og organismer i vann, og hopes opp i miljøet.

PAH inneholder flere kjente kreftfremkallende stoffer. Hudkontakt kan føre til hudkreft, og innånding kan gi lungekreft og blærekreft. I dyreforsøk er det påvist skader på arvestoffet.

I det marine økosystemet kan stoffene føre til langsiktige konsekvenser og fare for forurensing av sjømat, dermed også en helserisiko for mennesker.

Krever langt større innsats

Ben Magec krever at den kanariske regjeringen gjennomfører en omfattende overvåkingsplan mot forurensing og utfører grundige miljøanalyser som omfatter både kortsiktige og langsiktige konsekvenser for miljø, helse og økosystemet.

Frivillige står på uten assistanse 

En liten gruppe frivillige som har fjernet olje fra strendene på eget initiativ siden 22. april, hevder også at det fortsatt er mye oljesøl på strender i sørvest. Dette skal særlig være synlig under lavvann.

Flere krabber, snegler og fisk skal være tilgriset av oljen. Gruppen etterlyser hjelp fra det offentlige, og kritiserer mangelen på respons på forespørsel om hjelp.

Nettsiden On The Way From Gran Canaria har publisert en video der frivilliggruppen forteller om oljesølet og legger frem sin kritikk. (Engelsk undertekst).

Fortsatt tillatt å bade og fiske

Gruppen ber om umiddelbare tiltak for å fjerne oljen, og vil ha en rapport fra miljødepartementet om tilstanden på strendene Los Secos, La Cantera og Veneguera.

Disse strendene er fortsatt åpne for bading og fisking, selv om det angivelig er en hel del oljesøl der. Bading og fisking på disse stedene kan medføre en helserisiko, hevder de.

På mandag hadde gruppen et møte hvor de la frem sine bekymringer og kritikk for miljødepartementet, representanter for nødtjenesten til den kanariske regjeringen og Tragsa, som står for rensejobben for myndighetene.